Groza v Mariji Reki

Žensko najprej udarili, nato pa še poškropili s solzivcem

Simona Šolinič/Novi tednik
17. 6. 2022, 19.11
Deli članek:

Minulo soboto se je na parkirišču ob prostoru za piknik v Mariji Reki zgodil nenavaden dogodek, v katerem je bila lažje poškodovana ženska. Bila je tarča napada storilcev, ki so pred tem hoteli vlomiti v njen osebni avtomobil.

Profimedia
Čeprav v Sloveniji ni veliko primerov, v katerih so tatovi in vlomilci fizično nasilni, se to lahko zgodi.

Opazila je neznance, ki so hodili okoli njenega vozila, in odšla proti njim. Ko so jo opazili, so odšli proti svojemu vozilu in se hoteli odpeljati, a jih je poskušala zaustaviti, nakar jo je eden od neznancev udaril in poškropil s solzivcem. Storilci so se po dejanju odpeljali proti Trbovljam, še prej pa so iz dveh parkiranih vozil ukradli gotovino. Ženska je bila v dogodku lažje poškodovana.

Lastnica vozila jih je zasačila skoraj na delu, a je pri tem tvegala, saj bi jo lahko huje poškodovali. Na policiji svetujejo, naj se oškodovanci storilcem ne zoperstavljajo, še posebno če jih je več, saj obstaja možnost, da so napadalni. Čeprav v Sloveniji ni veliko primerov, v katerih so tatovi in vlomilci fizično nasilni, se to lahko zgodi, če jih poskuša kdo zaustaviti pri njihovem početju. Policisti moške, ki so žensko napadli v soboto, še iščejo. Zelo verjetno jim bodo lahko stopili na prste, saj naj bi nekatere podatke o napadalcih že imeli.

Varnost na prvem mestu

V Sloveniji je v zadnjih letih vse več kaznivih dejanj z elementi nasilja, še posebej uličnih ropov. A v opisanem primeru ni šlo za ulični rop, temveč očitno za vlom v vozila, pri čemer je eni od lastnikov uspelo storilce opaziti. V takšnih primerih storilci tatvine in vlome pogosto izvršujejo v skupinah, velikokrat celo oboroženi, če kazniva dejanja izvedejo sredi dneva, in veliko možnosti je, da so pri tem zelo predrzni. To pomeni, da ne izbirajo načina, kako se bodo ubranili, če jih bo kdo poskušal ustaviti. Policija vedno poudarja, da je v takšnih primerih lastna varnost na prvem mestu.

Občutek, da je človek napaden zgolj zato, ker je poskušal zaščititi svojo lastnino, ni prijeten. Pred napadom na žensko v Mariji Reki so storilci že vlomili v dve osebni vozili in ukradli denar. A tega morda ne bi naredili, če bi ljudje upoštevali osnovno pravilo: v avtomobilih naj nihče ne pušča torbice, denarja, vrednih predmetov. Če je vse to na vidnem mestu, je vozilo vaba za tatove in pomeni idealno priložnost, da opravijo svoje delo. Denar, nakit, dokumenti, plačilne kartice, drobiž, ki morda ostane od parkirnine, ne spadajo v predale vozila. Lastnik morda na sedežu avtomobila pusti vrečko ali torbico, v kateri ni denarja, a vlomilci tega ne vedo, lahko domnevajo, da bodo našli kaj vrednega. In tudi sama škoda na avtomobilu, povzročena ob vlomu, je visoka. Drugo pravilo, ki lahko prepreči nevšečnosti, je, naj lastniki – čeprav le »skočijo« po parkirni listič ali za minuto v trgovino – vozilo vedno zaklenejo in na njem zaprejo vsa okna ter vrata. Najslabše pa je avtomobil parkirati na osamljenih ali neosvetljenih mestih.