"Samo kolesarji 'nasankamo' zaradi korone"

Absurdi korona testiranja pri kolesarjih: vsak pozitiven test je lahko zaradi izolacije usoden

G.G./STA
17. 6. 2022, 18.26
Posodobljeno: 17. 6. 2022, 18.29
Deli članek:

Slovenski kolesar Tadej Pogačar je po zmagi na tretji etapi dirke po Sloveniji na dobri poti, nelagodje pa povzročajo asimptomatske okužbe s koronavirusom in stroge posledice za pozitivne na testiranju.

www.alesfevzer.com
Tadej Pogačar je po zmagi ostal previden. V izteku se ni veliko rokoval ali fotografiral z navijači in osebjem.

Pogačar je za zadnje tri etape ostal brez pomočnikov, Danca Mikkela Bjerga in Norvežana Vegarda Stakeja Laengena, pred etapo pa je v izjavi za RTV Slovenija malce vdano v usodo pogledal na dogajanje okoli okužb v kolesarstvu.

"Smola, občutek imam, da samo kolesarji 'nasankamo' zaradi korone, saj se ljudje ne testirajo več, maske nikjer več niso obvezne, ljudje jih ne nosijo. Tudi na letališčih je tako. Tam, kjer je kritično, nihče več ne nosi mask. Potem prideš na dirko, nimaš simptomov in moraš zapustiti dirko, če si pozitiven. Protokol je pač tak, da moraš zapustiti dirko, kar je sicer bolje, da se še kdo drug ne okuži in ne pride do hujših posledic."

Tudi po dirki je v mešani coni spregovoril o dogajanju v Švici in doma. Vsak pozitiven test je lahko natanko dva tedna pred začetkom dirke po Franciji zaradi posledičnega obdobja izolacije usoden kar se tiče tamkajšnjega nastopa.

"Želeli smo biti čim bolj izolirani, prvih nekaj dni smo se še fotografirali z navijači in delili podpise. Res je škoda, da se to dogaja. Skušali bomo biti čim bolj varni pred okužbami, saj bi zelo radi šli na Tour," je edino pravo željo za prihodnje dni izpostavil 23-letnik s Klanca pri Komendi.

Za zdaj ekipa UAE Team Emirates ostaja na dirki po Sloveniji s petimi kolesarji, na preizkušnji po Švici, ki se bo prav tako končala v nedeljo, pa danes šeste etape ni začelo kar 30 kolesarjev. Tri ekipe, Alpecin-Fenix, UAE Team Emirates, ter Bahrain-Victorious so v celoti odstranile svoje tekmovalce.

Izogibanje navijačem

"Malo smo bili na trnih zaradi covida, zaradi varnosti sta šla dva domov. Upam, da se to ne bo razširilo v skupino kolesarjev. Videli smo, kakšna je situacija v Švici in upam, da se bo do Toura to umirilo," je previden Pogačar, ki se takoj po današnji zmagi v izteku ni veliko rokoval ali fotografiral z navijači in osebjem.

Zaenkrat moštvo drastičnih odločitev ni sprejelo, v soboto bo predvidoma na startu posebne etape, kot je poudaril mladi zvezdnik kolesarstva. "Jutri bo zame zelo posebna etapa, še bližje domu, še več bo prijateljev ob cesti in gledalcev. Komaj čakam," je sklenil Pogačar.

Za začetek konca tedna bo namreč na sporedu kraljevska etapa od Laškega do Velike planine (152,1 km). Kolesarje pred zaključnim vzponom čakajo trije kategorizirani klanci na Jesenovo, Trojane in Črnivec, za konec pa sledi 8,2 km dolg vzpon na Veliko planino s povprečnim naklonom 7,6 odstotka.