Prepoznali so se v dokumentarcu

Nekdanji morisovci tožijo sestro Blaža Furjana

R.M.
14. 6. 2022, 17.05
Deli članek:

Smrt takrat 19-letnega koprskega nabornika Blaža Furjana po petindvajsetih letih še vedno buri duhove. Barbara Furjan je o svojem bratu Blažu leta 2013 izdala knjigo z naslovom V imenu resnice, leta 2017 je bil posnet dokumentarni film z enakim naslovom.

Osebni arhiv Barbare Furjan Gregorovich
Blaževa (na sredini) smrt je zavita v tančico skrivnosti, saj nekateri trdijo, da mladenič, ki je leta 1997 služil vojaški rok v vojašnici Staneta Rozmana, ni napravil samomora, temveč je bil umorjen.

V dokumentarcu pa so se prepoznali nekdanji pripadniki brigade Moris Darko Njavro, Franci Oražem in Marko Poje. Ti zdaj od Furjanove, režiserja Dejana Baboska ter treh nastopajočih v filmu, novinarja Cirila Brajerja, Mateja Šurca ter Avgusta Cvetežarja, terjajo 38 tisoč evrov odškodnine.

Skrivnostna smrt nabornika

27. maja 1997, štiri dni pred koncem služenja vojaškega roka v ljubljanski vojašnici Franca Rozmana Staneta, je nabornik Blaž Furjan po uradni razlagi storil samomor. Blizu carinskega skladišča v ljubljanskih Mostah si je sodil z avtomatsko puško kalašnikov. Preden je sprožil, je od varnostnika BTC zahteval, naj pokliče policijo in mu da čevlje, poleg tega mu je dejal, da je namenjen v bolnišnico. Uradni razlagi številni ne verjamejo. Odvetnik Bavcon se je včeraj spraševal, kako je s kalašnikovko sploh mogoče napraviti samomor. In kako puško po samomoru položiti na tla?

Včeraj je ljubljanska okrožna sodnica Vera Gams Premerl sklicala pripravljalni narok, katerega preložitev je brez uspeha zahteval Edvard Bavcon, odvetnik toženega Cirila Brajerja (od toženih strank včeraj edini ni bil prisoten), in sicer iz zdravstvenih razlogov svojega klienta. Ker mu sodnica ni ugodila, je podvomil v njeno nepristranskost in zahteval njeno izločitev. Odvetniki toženih strank so prepričani, da bi morala sodnica Bavconov predlog o izločitvi iz primera nemudoma odstopiti predsedniku sodišča, ki ima o tem zadnjo besedo. Menijo tudi, da je sodnica Gams Premerl strankarsko opredeljena. Bavcon se je v ustni obrazložitvi predloga o izločitvi dotaknil prispevka časnika Finance iz maja 2014, iz katerega po njegovih besedah izhaja, da je v neki drugi zadevi narok brez težav preložila na prošnjo odvetnika Francija Matoza, ko je Janezu Janši »crknil akumulator« in je obtičal na cesti. »Pripravljalni narok je silno pomembno procesno dejanje, uvod v to dramo,« je poudarjal Bavcon.

Medtem je v sodni dvorani nastal lep direndaj in na zapisnik so na zahtevo odvetnika Dejana Sluge, ki zastopa novinarja Šurca, romale besede sodnice, da ni članica nobene politične stranke in se javno ne opredeljuje glede politike. Zahtevi po izločitvi se je včeraj pridružil tudi odvetnik Peter Fašun, ki zastopa režiserja Baboska, »ker glede na izvajanje sodnice na pripravljalnem naroku izhaja, kako naj bi odločila o zadevi ...«. Odvetnika Fašuna je namreč zmotilo razmišljanje sodnice, da pri »tretje-, četrto- in petotoženi stranki ni najti povezave med tem, kar so izpovedali, in trditvijo, da obtožujejo tožnike«, oziroma po domače, da bi tožniki morali ponovno premisliti, od koga terjati odškodnino. Kakorkoli. O zahtevah Bavcona in Fašuna bo odločal predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik. Odvetniki nekdanjih morisovcev iz celjske pisarne Stušek na drugi strani menijo, da so zahteve po izločitvi zgolj manever, medtem ko tožniki niso bili prisotni.

Svet24
Barbara Furjan je o svojem bratu Blažu leta 2013 izdala knjigo z naslovom V imenu resnice, leta 2017 je bil posnet dokumentarni film z enakim naslovom.

Je moral umreti, ker je po naključju izvedel preveč?

Spomnimo: 27. maja 1997, štiri dni pred koncem služenja vojaškega roka v ljubljanski vojašnici Franca Rozmana Staneta, je nabornik Blaž Furjan po uradni razlagi storil samomor. Blizu carinskega skladišča v ljubljanskih Mostah si je sodil z avtomatsko puško kalašnikov. Preden je sprožil, je od varnostnika BTC zahteval, naj pokliče policijo in mu da čevlje, poleg tega mu je dejal, da je namenjen v bolnišnico. Uradni razlagi številni ne verjamejo. Družina Furlan od pristojnih že dolgo terja odgovore na skupaj 77 vprašanj. »Zakaj so med preiskavo našli prazen tulec, krogle pa ne? Zakaj tako različna poročila o številu ran? Zakaj je od varnostnika zahteval, naj pokliče policijo? Zakaj ga je obgrizel policijski pes? Zakaj ni ožganin od strelne rane, če se je ustrelil sam?« Še v nedeljo, 25. maja 1997, je Blaž z družino v Kopru praznoval očetov in sestrin rojstni dan. Popoldne se je odpravil z zabave, češ da se mora pripraviti na vrnitev v vojašnico v Ljubljano in da se bo v vsakem primeru kmalu vrnil. Pa se ni. Mladi nabornik je prevažal oficirje, ki so govorili o marsičem. Je moral umreti, ker je po naključju izvedel preveč?