Najboljši kandidati

Zaposlene v javni upravi bo izbiral računalniški program "brez vez"

G.G./STA
14. 6. 2022, 14.30
Posodobljeno: 14. 6. 2022, 14.34
Deli članek:

Sanjska želja tehnokratov je, da bi zaposlovanje urejali "stroji", umetna inteligenca. Na Hrvaškem niso tako daleč, želijo pa, da bi kandidate za zaposlitev izbiral program, ki bi preprečil zaposlovanje prek poznanstev. Toda kdo bo programiral program?

Profimedia
Fotografija je seveda simbolična.

Hrvaški pravosodni minister Ivan Malenica je razpisal natečaj za računalniški program, s katerim bi popolnoma digitaliziral postopek prijav na delovna mesta v javni upravi. Prek natečaja iščejo ponudnika programa, ki bi naključno postavljal vprašanja in izbral najboljše kandidate po vnaprej določenih kriterijih. Tako za zaposlovanje ne bi bile več odgovorne fizične osebe.

S popolno digitalizacijo zaposlovanja v državni upravi želijo preprečiti posredovanje vprašanj na državnem strokovnem izpitu kandidatom in tako imenovane zaposlitve "prek vez" in "s člansko izkaznico", piše Jutarnji list.

V natečajni dokumentaciji piše, da "želijo v javni upravi vzpostaviti objektivno in transparentno zaposlovanje, ki bo temeljilo na resničnih potrebah in zagotovljenih finančnih sredstvih ter zagotovilo zaposlovanje najboljših oziroma najprimernejših kandidatov ter s tem prispevalo k večji učinkovitosti javne uprave in večji osredotočenosti javne uprave na potrebe uporabnika".

Pravosodno ministrstvo je za program v okviru natečaja ponudilo 10,9 milijona kun (1,45 milijona evrov), nanj pa je prispelo devet ponudb.