Grozljiva najdba na Drganjih selih

FOTO: Kar je našla v črni vreči, ki je ležala ob smetnjakih, jo je močno pretreslo

S.R.
16. 2. 2022, 09.22
Posodobljeno: 17. 2. 2022, 13.35
Deli članek:

Primer najdbe kadavrov domnevno trpinčenih kuncev v občini Straža pri Novem mestu zdaj preiskujejo pristojni. Občutljive bralce že na tem mestu opozarjamo, da so fotografije zelo nazorne.

Osebni arhiv
Šokantna najdba pri smetnjakih v naselju Drganja sela.

Pretreseno bralko je pred dvema tednoma na ekološkem otoku v naselju Drganja sela v občini Straža pričakal grozljiv prizor. Kot nam je pojasnila, jo delo pogosto zanese v tiste konce, a je bila njena pot tokrat drugačna. Med smetnjaki pri odcepu za Ljuben je uzrla črno vrečo, v kateri sta se nahajala kadavra kuncev, na katerih so bile jasne sledi trpinčenja in zlorabe. Pretresena najditeljica je najdbo nemudoma prijavila veterinarski inšpekciji v Novem mestu oziroma območnemu uradu Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Osebni arhiv
Šokantna najdba pri smetnjakih v naselju Drganja sela.

Dodala je, da so se v vreči nahajali tudi drugi predmeti, s pomočjo katerih bi bilo mogoče identificirati hudobo, ki je storila to brezsrčno dejanje. Slednje je z mislijo, da bodo prispevali k morebitni preiskavi, tudi shranila, kadavre pa vestno fotografirala. Kot je prepričana sama, je že s fotografij jasno razvidno, da sta bila kunca trpinčena, da sta torej že pred smrtjo »zagotovo trpela.« Po njenih navedbah je šlo za primer mučenja živali, zato je odločena, da mora za dejanje nekdo odgovarjati.

Osebni arhiv
Šokantna najdba pri smetnjakih v naselju Drganja sela.

Pri UVHVVR so nam včeraj potrdili, da so prijavo prejeli in zadevo posredovali v reševanje policiji. Kot so nam pojasnili pri PU Novo mesto, je postopek trenutno v fazi zbiranja obvestil, zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali pa primer obravnavajo policisti policijske postaje Dolenjske Toplice. Dejali so sicer, da so bili kadavri že odstranjeni ob odvozu smeti.

V kletki s povsem neprimerno hrano

Ob dogodku se v spomin prikrade tudi pretresljiva najdba na ekološkem otoku na Ravnah na Koroškem. Tam so septembra 2019 v enem od smetnjakov na območju četrtne skupnosti Čečovje našli mrtvega kunca v kletki. Kot so takrat navedli v lokalnem društvu proti mučenju živali, je kunec umrl zaradi dehidracije in povsem neprimerne hrane, primer pa je »odraz neodgovornih in brezvestnih ljudi.« Kunca so kot kaže hranili kar s kruhom, za te živalce povsem neustrezno hrano, saj se v naravi prehranjujejo z žvečenjem trave, sena in listnate zelenjave. »Tole je dokaz, da se živali še vedno obravnavajo kot stvari, za katere je ljudem malo mar,« so takrat zapisali v društvu.

Osebni arhiv
Ker zobje pri kuncih rastejo celo življenje, se morajo ves čas obrabljati, za kar je nujna ustrezna prehrana.