Reševanje se je končalo v solzah

Iz vodnjaka so zaslišali njegov pridušen glas, a so se do njega prebili prepozno

S.R.
6. 2. 2022, 09.05
Posodobljeno: 6. 2. 2022, 11.37
Deli članek:

Malo po 21. uri zvečer je upanje ugasnilo.

Reuters
S kraja je odpeljal rešilec, a je bil Rayan že mrtev.

Kot smo že poročali, se je kar petdnevno reševanje petletnega Rayana Awrama na severu Maroka včeraj končalo v tragediji. 32 metrov globoko v vodnjaku je bil ujet od torka, reševalci pa so se do včerajšnjega dne do njega prebijali s težko mehanizacijo, delo v soboto je nato iz varnostnih razlogov potekalo le še ročno. Do dečka so se končno prebili malo po 21. uri, a je bilo zanj že prepozno. Malo po tem, ko so ga z rešilcem odpeljali proti helikopterju, so ga razglasili za mrtvega. Rayan naj bi umrl še preden jim ga je uspelo izvleči iz vodnjaka.

S tem se je celotna operacija, ki jo je na kraju spremljalo več tistoč ljudi, prek spleta in medijev po svetu pa milijoni, končala v solzah. Tragično vest so na koncu sporočili iz maroške kraljeve palače, kjer so dodali, da je bil Rayan v trenutku, ko so ga izvlekli, že mrtev. Maroški kralj Mohamed VI. je družini izrekel globoko sožalje, po tragični vesti pa je s staršema govoril tudi po telefonu.
Kot je s kraja poročal novinar tiskovne agencije AP, je bil Rayan, ko so ga reševalci prenesli do reševalnega vozila, ovit v rumeno odejo. Pred rešilcem sta ga pričakala tudi starša, nato so oddrveli proti helikopterju, a se je pot tam končala, saj v malčku ni bilo več znakov življenja.

Reuters
Na Rayana je čakal helikopter, a mu ni bilo več pomoči.

Slišali so njegov glas

Kot je za tiskovno agencijo Reuters pojasnil eden od sorodnikov petletnika, sta se starša v torek popoldne nesreče zavedla šele, ko sta iz vodnjaka slišala pridušene klice na pomoč. V globino sta nato spustila telefon s prižgano kamero in ugotovila, da se na dnu nahaja njun Rayan. »Klical je 'izvlecite me',« je še pojasnil sorodnik. Ko so na kraj prispeli reševalci, so do njega spustili vodo in hrano, a ni znano, ali je malček uspel tudi jesti. Zagotovili so mu tudi stalen dotok kisika, reševanje z vrha skozi odprtino vodnjaka pa ni bilo mogoče, saj je bil ta preprosto preozek. Po navedbah reševalcev so v petek še zaznali znake, da je deček še živ, v soboto pa o njegovem zdravstvenem stanju niso želeli več ugibati, a so ohranjali upanje.

Profimedia
Starša tragično umrlega Rayana.

Zakaj je trajalo tako dolgo?

Reševanje je bilo po navedbah pristojnih zaradi morebitnih plazov nevarno tako za reševalce kot za dečka, v soboto pa jim je na poti stala večja skala, ki so jo morali odstraniti previdno, da se ne bi na vodnjaku pod dečkom pojavile kakšne razpoke. Rayan namreč ni padel na samo dno vodnjaka. To skalo so nato odstranjevali celih pet ur.

Al Jazeera poroča, da se na območju vasice Ighran, ki šteje približno 500 prebivalcev, nahaja večje število globokih vodnjakov, ki jih uporabljajo za namakanje konoplje. Slednja je glavni vir dohodka za številne vaščane v teh odročnih krajih v gorovju Rif. Povečini so sicer prekriti s pokrovi.