Že v iškem zaporu

Slovensko goljufinjo po 17 letih izsledili in aretirali v Gani

S.R.
15. 11. 2021, 15.47
Posodobljeno: 15. 11. 2021, 16.59
Deli članek:

Slovenski kriminalisti so v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi uspešno zaključili iskanje dolgoletne ubežnice.

Europol
Melanija Stropnik

61-letno Slovenko so leta 2004 sprva iskali kot pričo v postopku, nato zaradi kaznivih dejanj goljufije še kot osumljenko. Na grbi je imela dve kazenski zadevi, a je izginila v neznano, zoper njo so zato izdali mednarodno tiralico in evropski nalog za prijetje. Od takrat je minilo dolgih 17 let, ko se je ubežnica pred pravosodnimi organi uspešno skrivala. V zadnjih letih so primer v roke vzeli kriminalisti Oddelka za ciljno iskanje oseb iz Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi. Bili so uspešni.

Ugotovili so namreč, da se ubežnica skriva v Gani, zato je pristojno sodišče oktobra letos na ganske oblasti naslovilo prošnjo za izročitev. Njihovi varnostni organi so jo 27. oktobra aretirali v ganski prestolnici Akra, kjer je zadnjih 10 let prebivala nezakonito. 13. novembra so jo nato izročili Sloveniji, z brniškega letališča, kjer so jo prevzeli slovenski pravosodni policisti, pa se je preselila naravnost v zapor Ig.

Pri Generalni policijski upravi so v luči aretacije izpostavili "odlično" sodelovanje z varnostnimi organi Gane, ki je potekalo v okviru kanalov mednarodnega policijskega sodelovanja, ki jih zagotavlja Interpol.

Kdo je ubežnica?

Po informacijah portala N1 se je v iškem zaporu znašla Melanija Stropnik. Kot smo na Svet24 poročali že pred nekaj leti, so slovenski kriminalisti leta 1960 rojeno Stropnikovo iskali zaradi kaznivega dejanja goljufije. Med 17. novembrom 2000 in 1. julijem 2001 je žrtev zavedla, da ji je predal 188.042 evrov. Zagotovila mu je, da bo njegov denar investirala v njeno podjetje Maganeta d.o.o., z investicijo pa da bo zaslužil. Med 10. in 17. junijem 2011 je nato z goljufijo z letalskimi kartami od Ljubljane pa do Entebbeja v Ugandi zaslužila 4.739,82 evra.