Zahteva za sklic izredne seje

Zahtevajo pojasnila o kadrovanju v Gen-I: Vrtovec ni dorasel svoji funkciji

J.P./STA
15. 11. 2021, 13.43
Posodobljeno: 15. 11. 2021, 16.27
Deli članek:

Predlagajo več sklepov; od vlade med drugim pričakujejo, da prepreči oškodovanje družbe Gen-I in od SDH zahteva primerno ukrepanje, želijo pa si tudi pojasnil o poteku kadrovanja v Gen-I.

STA
Poslanske skupine SAB, LMŠ, SD, Levica in NeP so zaradi kadrovskih pretresov v energetiki vložile zahtevo za sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ..

Poslanske skupine SAB, LMŠ, SD, Levica in NeP so zaradi kadrovskih pretresov v energetiki vložile zahtevo za sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ. Pripravile so tri predloge sklepov: da vlada naloži Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) spoštovanje standardov korporativnega upravljanja in da vlada prepreči oškodovanje Gen-I in od SDH zahteva primerno ukrepanje, prav tako pa komisija od vlade pričakuje, da ji pojasni in zagotovi podatke o poteku kadrovanja v Gen-I.

Kot je ob vložitvi zahteve za nujno sejo komisije DZ za nadzor javnih financ opozoril poslanec SAB Andrej Rajh, si vlada nastavlja politično zveste kadre v nadzorne svete in vodstva podjetij, in sicer v obsegu, kot ga kljub političnemu kadrovanju tudi preteklih vlad še ni bilo. Vrhunec kadrovanja se je po njegovih besedah zgodil prejšnji teden, ko novega mandata ni dobil predsednik uprave Gen-I Robert Golob.

"Ker vlada ni potrdila vodstva Gen-I, tako pomembno in uspešno podjetje ostaja brez vodstva. To je neodgovorno, vlada s tem škoduje podjetju, državnemu premoženju, dobili smo utemeljen občutek, da želi vlada to podjetje uničiti," je dejal Rajh.

To po njegovem prepričanju kliče po ustreznem ukrepanju, s čimer se strinja Robert Pavšič iz LMŠ. Po njegovem je Gen-I preveliko in preveč pomembno podjetje, da bi se upravo kar tako, brez ustreznih pojasnili zamenjalo.

"Težava je v tem, da ni obrazložitve. Razumeli bi, če se uprava in nadzorni svet ne bi strinjali glede nadaljnjega razvoja družbe," je odsotnost ustrezne obrazložitve, zakaj Golob le dva tedna pred iztekom mandata ni dobil novega mandata na čelu Gen-I, izpostavil Pavšič, prepričan, da tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec ni dorasel svoji funkciji, če pravi, da o tem ne ve nič.

Kadrovanje v Gen-I je po ocenah Nataše Sukič iz Levice vrh kadrovskega cunamija v energetiki in poskus podrejanja strateške infrastrukture. Da ne gre le za politično kadrovanje, pač pa za politični napad na strateške interese države, je prepričan tudi Jani Prednik iz SD, ki meni, da bi se vlada morala bolj kot s kadrovanjem ukvarjati z energetsko revščino.

Nepovezani poslanec Branislav Rajić medtem izpostavlja bližajoče se volitve in pospešeno plenjenje. "Kar se dogaja v energetskih podjetjih, je nesluteno pospeševanje do končnega cilja, da se nagrabi čim več," je prepričan.

STA
Jernej Vrtovec

Vrtovec: Za to je pristojen nadzorni svet

Vrtovec je danes v odzivu na očitke dela opozicije, da smo priča največjemu kadrovskemu cunamiju v energetiki doslej, dejal, da je v državi korporativno upravljanje zastavljeno na tak način, da se politika ne vmešava v kadrovanje in vodenje posameznih podjetij. Kot je poudaril, so za to pristojni nadzorni sveti.

Samo spremljanje imenovanja in poslovanja posameznih gospodarskih družb vodi Slovenski državni holding (SDH) in ne politične stranke, je v izjavi za medije ob robu seje DZ še poudaril Vrtovec. Zavrnil je tudi očitke poslanca Pavšiča, ki je dejal, da minister ni dorasel svoji funkciji. Kot je poudaril Vrtovec, bi bilo narobe, če bi se kot minister vmešaval v posamezna imenovanja. Ob tem je pozval medije, da pojasnila o kadrovanjih poiščejo pri nadzornih svetih posameznih podjetij, ki so pristojni za sprejemanje takšnih odločitev.

Upa, da tega ne počnejo

Na izjavo nekdanjega brigadirja, zdaj zaposlenega v Gen-I Toneta Krkoviča, ki je pretekli teden razkril, da je Rok Snežić ob začetku njegovega službovanja na Gen-I jasno nakazal, da bodo "Goloba umaknili" in da "se bodo na kosilu kmalu dobili s sekretarjem SDS Borutom Dolancem in se pogovorili o tem", je Vrtovec dejal, da ne ve ničesar o tem, da bi generalni sekretarji političnih strank dajali soglasja k imenovanju nadzornikov v posameznih podjetij, a upa, da tega ne počnejo. Sam tudi ne vidi razloga, da bi to počeli, saj imamo v državi za to SDH, v podjetjih pa nadzorni svet. "Če je bila to praksa prejšnje vlade, tak način delovanja, je bilo to narobe," je dodal Vrtovec.

Kar zadeva zahtevo za sklic seje komisije DZ za nadzor javnih financ, bo to po besedah Vrtovca priložnost, da se razjasni, kakšna so načela korporativnega upravljanja v državi ter da se politika ne vmešava v gospodarstvo. Seja bo tudi priložnost, da se ugotovi, kako se je v preteklosti kadrovalo v gospodarstvu, meni Vrtovec.