umrla mama štirih otrok

FOTO: "Videl sem, kako je sedež mladi ženski odtrgal roko"

R.T.
26. 7. 2021, 12.21
Posodobljeno: 26. 7. 2021, 12.21
Deli članek:

Grozljivo tragedijo na Hrvaškem so opisali preživeli potniki.

STA / Hina
Tragedija pri Slavonskem Brodu.

Hrvaško je v nedeljo navsezgodaj pretresla velika tragedija, do katere je prišlo v bližini Slavonskega Broda. V nesreči avtobusa iz Kosova, na katerem je bilo 67 potnikov in dva voznika, je umrlo deset oseb. Poleg devetih potnikov je umrl tudi eden od voznikov. Po navedbah ministra za zdravje Vilija Beroša je huje poškodovanih 15 oseb, med njimi tudi mlajša deklica, medtem ko so hospitalizirali več kot 40 potnikov.V avtobusu je bilo sicer prisotnih 15 mladoletnih oseb. 

Voznika tovornjaka so policisti aretirali, saj naj bi po lastnih besedah med vožnjo "za trenutek zaspal." 52-letnik, sicer državljan Kosova, je med vožnjo na približno 211 kilometru avtoceste A3 zapeljal s sredine voznega pasu na travnato površino, avtobus pa se je prevrnil na bok. Kar je sledilo, je znano.

STA / Hina
Tragedija pri Slavonskem Brodu.

Izpoved preživelega potnika

Preživeli potniki so sedaj spregovorili o tragediji. 

"Vse je bilo dobro, avtobus je bil poln, veselo je bilo, še posebej mladi, so bili veseli. Vsi smo se veselili, ker bomo po dolgem času videli svoje na Kosovu. Pred mejo s Hrvaško sem opazil utrujenost voznika, za prehod meje smo čakali tri ali štiri ure. Po prehodu meje smo približno pol ure počivali, kratek čas tudi v Zagrebu, kjer sta se voznika zamenjala. Pred Slavonskim Brodom so skoraj vsi v avtobusu spali," je za hrvaški portal 24sata povedal Ramo Gashi iz Prištine. "Naenkrat je nekaj počilo, ko sem odprl oči, me je vrglo s sedeža, ljudi je premetavalo, sedeži so se odtrgali. Pred mojimi očmi je mladi ženski sedež odtrgal roko," je še dodal Ramo, ki jo je na srečo donesel brez poškodob. 

"Ljudje so jokali, nekateri pa se niso premikali, bili so mrtvi. Moja prva misel je bila, da najdem svojo ženo Kado, saj nisem vedel, kako je z njo. Našel sem jo, bila je živa, vendar je tožila, da jo rana močno boli. Ljudem sem pomagal izstopiti iz avtobusa, bilo je res težko, ker smo se prevrnili na bok," je pojasnil.  "Prizore, ki sem jih videl, ne bom pozabil nikoli v življenju. Umrlo je veliko mladih," se včerajšnje tragedije spominja Ramo.

STA / Hina
Tragedija pri Slavonskem Brodu.

Življenje izgubila tudi 37-letna mama štirih otrok

Ena od potnic, ki je izgubila življenje v hudi nezgodi je 37-letna Alinda. Z njo so bili štirje njeni otroci, ki so jo na srečo odnesli brez poškodb. "Deset let sem delal v Reki, pred 30 leti pa sem odšel v Nemčijo. Vrnil sem se na Kosovo, moji otroci, Alinda in še dva sinova, pa so ostali v Stuttgartu. Tam je delala kot medicinska sestra. K nam je prišla na počitnice. Razmišljali so, da bi šli z letalom v Prištino, a so se vseeno odločili za avtobus, saj je bilo ceneje. Za nas je to velika tragedija," je za Jutarnji list dejal Alindin oče Arif. Hčerko bo pokopal na Kosovu.

Dva še vedno v kritičnem stanju

Danes bodo sicer iz bolnišnice v Slavonskem Brodu odpustili približno dvajset potnikov. Dva od hospitaliziranih potnikov pa sta še vedno v kritičnem stanju in sta na oddelku za intenzivno terapijo, je na novinarski konferenci potrdil direktor bolnišnice Josip Samardžić.

STA / Hina
Tragedija pri Slavonskem Brodu.