Najmanj 10 mrtvih in 45 poškodovanih

VIDEO in FOTO: Policija sporočila prve podrobnosti, za grozo na Hrvaškem kriv voznik avtobusa, ki je za volanom zaspal

S.R.
25. 7. 2021, 10.03
Posodobljeno: 25. 7. 2021, 19.08
Deli članek:

Hrvaško je navsezgodaj pretresla velika tragedija. V nesreči avtobusa je umrlo 10 ljudi, številni so pristali v bolnišnici. Prve ugotovitve s kraja nesreče je sporočila tudi hrvaška policija.

Ivica Galovic/PIXSELL/BOBO
Tragedija pri Slavonskem Brodu.

Huda nesreča avtobusa se je pripetila na avtocesti v bližini Slavonskega Broda, središču brodsko-posavske županije na meji z Bosno in Hercegovino. Hrvaški mediji so sprva poročali o treh smrtnih žrtvah, a se je izkazalo, da je smrtna kosa pobrala precej višji davek. Po poročanju poratal Index.hr je umrlo najmanj 10 ljudi, pri čemer jih je še več kot 30 utrpelo razne poškodbe.

"Situacija je zelo težka, številni potniki v makedonskem avtobusu se še vedno borijo za življenje," je pojasnil tiskovni predstavnik brodsko-posavske policije Damir Brezić. Policija se je nato sicer popravila in pojasnila, da gre za avtobus iz Kosova in ne Makedonije. Po navedbah direktorja bolnišnice v Slavonskem Brodu Josipa Samardžiča so v bolnišnico zjutraj sprejeli 45 oseb, ki so bile udeležene v nesreči.

Vodja hrvaške civilne zaščite Damir Trut je s kraja nesreče sporočil, da se je na avtobusu nahajalo 67 potnikov in dva voznika. Poleg devetih potnikov je umrl tudi eden od voznikov. Po njegovih navedbah je v bolnišnici pristalo 44 potnikov, od katerih jih je osem utrpelo hujše poškodbe. Drugega voznika in preostalih 14 potnikov so prepeljali na policijsko postajo, a jim bodo lokalne oblasti zagotovile začasno namestitev. Trut je sicer dejal še, da so bili na avtobusu prisotni tudi otroci. Po navedbah ministra za zdravje Vilija Beroša je huje poškodovanih 15 oseb, med njimi tudi mlajša deklica. V avtobusu je bilo sicer prisotnih 15 mladoletnih oseb.

Ivica Galovic/PIXSELL/BOBO
Tragedija pri Slavonskem Brodu.

Policija sporočila prve ugotovitve

Portal Index.hr medtem poroča, da so voznika tovornjaka aretirali, saj naj bi po lastnih besedah med vožnjo "za trenutek zaspal." Prve ugotovitvepreiskave je nato v popoldanskih urah objavila tudi hrvaška policija. Kot so pojasnili, je 52-letni voznik avtobusa, sicer državljan Kosova, med vožnjo na približno 211 kilometru avtoceste A3 zapeljal s sredine voznega pasu na travnato površino, avtobus pa se je prevrnil na bok. Na kraju so posredovali pripadniki več gasilskih društev, ki so iz razbitin izvlekli trupla in ponesrečence. Potrdili so, da je življenje izgubilo deset oseb, 15 pa jih je huje poškodovanih. Avtocesta je bila do približno 11.30 ure v celoti zaprta, nato so promet sprostili po enem voznem pasu. Potrdili so tudi, da so 52-letnega voznika aretirali.

Kot je za portal sbonline.net pojasnil policijski načelnik Franjo Galić, gre za eno najhujših prometnih nesreč, v katerih so doslej posredovali. Pojasnil je, da gre za avtobus z registrskimi oznakami Kosova, ki je potoval na redni liniji med Frankfurtom in Prištino ter ki je z avtoceste zletel ob približno 6.20 uri zjutraj.

Prek Twitterja se je že oglasil hrvaški premier Andrej Plenković, ki je dejal, da ga je tragedija globoko pretresla. Svojcem žrtev je izrekel sožalje, poškodovanim potnikom pa zaželel okrevanje. Sporočil je še, da sta se na kraj tragedije odpravila hrvaški minister za zdravje Berošin vodja hrvaške civilne zaščite Trut, ki se bosta seznanila z vsemi okoliščinami nesreče. Svojcem žrtev je sožalje izrekel tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović.