strel v glavo

FOTO: Po napadu na nizozemskega novinarja aretirali tri osumljence

B.K./STA
7. 7. 2021, 06.21
Posodobljeno: 7. 7. 2021, 10.21
Deli članek:

V Amsterdamu je bil ustreljen znan nizozemski preiskovalni novinar.

Profimedia
Kraj zločina.

Nizozemski preiskovalni novinar Peter R. de Vries je v kritičnem stanju, potem ko so ga ustrelili v središču Amsterdama, poročajo mediji. Napad se je zgodil v torek okoli 19.30, ko je neznanec glede na pričevanja izstrelil pet strelov proti de Vriesu. Glede na fotografije in posnetke na družbenih omrežjih je videti, kako je novinar ranjen obležal na tleh.

64-letni de Vries je v svoji dolgoletni karieri poročal o številnih odmevnih kriminalnih primerih, trenutno pa sodeluje v procesu proti organiziranem kriminalu.

Profimedia
Peter R. de Vries

Policija je po napadu aretirali tri osumljence, med njimi naj bi bil tudi domnevni strelec. Ozadje napada zaenkrat še niso pojasnili.

Profimedia
Kraj zločina.

Napad je šokiral državo, številne televizije so pripravile posebne oddaje na to temo. Premier Mark Rutte in pravosodni minister Ferd Grapperhaus pa sta se sestala s posebno protiteroristično skupino.

 je povedal Rutte

Profimedia
Kraj zločina.

Portal 24ur.com še piše, da je bil de Vries eden najbolj znanih nizozemskih novinarjev, ki je v svoji dolgoletni karieri poročal o več odmevnih kriminalnih zgodbah. Med drugim je poročal o ugrabitvi pivskega magnata Freddyja Heinekena in o izginotju ameriške najstnice Natalee Holloway na Arubi leta 2005. Zaradi svojega dela je bil znana tarča kriminalnega podzemlja, še navaja portal.

Hojs napad izrabil za politično obračunavanje

Na streljanje se je odzval slovenski notranji minister Aleš Hojs. Na Twitterju je zapisal, da gre za "grozljivo in zavržno dejanje," ob tem pa je dodal, da bo Evropski komisar iz Nizozemske Frans Timmermans, ki je že bil večkrat kritičen do odnosa, ki ga ima slovenska vlada do medijev, "moral začeti pometati pred domačim pragom".