Ukradli so mu 12 tisoč evrov

Za brutalen rop župnika dve leti zaporne kazni

M.R.
6. 7. 2021, 20.00
Deli članek:

Roparji so župnika Ivana Petriča odvlekli v spalnico, mu noge zvezali s kravato, roke s pasom in mu zabičali, naj še pol ure »ne mrda«. Preden so pobegnili s plenom, so prerezali telefonski kabel.

Novice Svet24
Milenko Hudorovac (v sredini) naj bi imel na vesti dva ropa župnišč.

Hudorovac naj bi s še dvema neznancema (eden je šele nedavno postal znan: gre za Stojana Kovačiča iz te zgodbe) lani pred božičem oropal tudi župnika Slavka Judeža iz Višnje Gore. Skupno so ga oškodovali za 2019 evrov.

Četverica Romov se zaradi januarskega ropa župnika v Rovtah pri Logatcu na podlagi dogovora s tožilstvom za približno dve leti seli v zapor, povzročeno škodo pa bodo morali poplačati.

Stanislav Mlakar je bil na podlagi dogovora s tožilstvom za rop obsojen na dve leti in dva meseca zapora oziroma s preklicem neke starejše pogojne obsodbe na enotno kazen dve leti in pol zapora. Stojan Kovačič je bil obsojen na dve leti in pet mesecev zapora, Darjan Hudorovac na dve leti zapora oziroma s preklicem neke starejše pogojne obsodbe na enotno kazen dve leti in štiri mesece zapora. Sandi Brezar, ki se je edini branil s prostosti, je bil obsojen na leto in osem mesecev zapora.

Fantje so namreč priznali, da so 30. januarja v župnišču v Rovtah pri Logatcu oropali 71-letnega župnika Ivana Petriča. Oškodovancu bodo morali tudi poplačati 2500 evrov premoženjskopravnega zahtevka, župniji pa 9500 evrov. Edini iz te zgodbe, ki krivde ne priznava, je Milenko Hudorovac, ki mu na istem sodišču sodijo še za en rop župnika, sicer pa je bil v svoji zgodovini pravnomočno kaznovan že 31-krat.

Mačke usodno zamenjal za roparje

Župnik Petrič je na eni od obravnav opisal, da je kritičnega dne zaspal pred televizorjem v dnevni sobi, ko ga je zbudil ropot. Predvideval je, da so mački, prižgal je luč in odklenil vrata. Roparji, ki so prej poskušali v notranjost skozi okno, a jim ni uspelo, so planili noter in od njega terjali denar. Naposled so ga odvlekli v spalnico, mu noge zvezali s kravato, roke s pasom in mu zabičali, naj se še pol ure ne gane. Preden so pobegnili, so prerezali telefonski kabel. Ko se je rešil, je poklical policijo.

Dragocene knjige jih niso zanimale

Roparji so ukradli tri kuverte z 12 tisoč evri in pet posrebrenih kovancev. »Imel sem tudi malo bolj dragocene knjige, faksimile Dalmatinove biblije, Stiških rokopisov in Brižinskih spomenikov ter Sveto pismo. A njim je šlo samo za denar,« je izjavil. Na vprašanje, ali ga je bilo strah, pa je kar nekoliko vzrojil. »Seveda me je bilo, kaj mislite. Čeprav, služil sem v jugoslovanski vojski, tam je bilo več strahu …« je poudaril. In da nenehno poteka gonja proti duhovnikom in Cerkvi, da je bilo tako v komunizmu in je še vedno.