S helikopterjem na Triglav

Janšev izlet na Triglav državo stal 20.000 evrov

Primož Cirman/Tomaž Modic/Vesna Vuković, Necenzurirano.si
6. 7. 2021, 18.15
Posodobljeno: 6. 7. 2021, 18.54
Deli članek:

Predsednik vlade Janez Janša je minuli vikend na družbenem omrežju Twitter objavil več fotografij, s katerih je razvidno, da se je z visokim predstavnikom EU za zunanjo politiko Josepom Borrellom povzpel na Triglav. Kot je zapisal Janša, sicer navdušen gornik in alpinist, je z Borrellom opravil »zahteven vzpon«. Razbrati je bilo, da ju je pot čez Konjsko sedlo vodila do Kredarice in od tam na vrh najvišje slovenske gore.

Twitter
Janez Janša in Josep Borrell na Triglavu.
Kaj je bila vsebina pogovorov med Janšo in Borrellom, ni znano. Janša je na twitterju zapisal le, da sta med vzponom na Triglav imela »odkrito in poglobljeno izmenjavo mnenj in stališč do najbolj perečih vprašanj evropske zunanje in varnostne politike«. Pri tem je naštel Sahel, migracije, Rusijo, Sredozemlje, Zahodni Balkan, širitev EU in vladavino prava.

Toda pri tem je Janša zamolčal, da ju je pod vrh Triglava pripeljal vojaški helikopter. Na sedežu Slovenske vojske so namreč potrdili, da so po naročilu vlade v petek, 2. julija, in dan pozneje, v soboto, na območju Kredarice opravili dva prevoza. Čeprav so novinarje Necenzurirano.si v vojski za pojasnila o tem, koga so peljali s helikopterjem, napotili na ministrstvo za obrambo, je jasno, da je šlo za Janšo. To dokazujejo tudi javne objave predsednika vlade na twitterju in videoposnetek, ki so ga pridobili v uredništvu Necenzurirano.si. Na njem je mogoče videti vojaški helikopter cougar AS532, ki v opoldanskem času pristaja ob koči na Kredarici. 

Po uradnih podatkih je vojaški helikopter Janšo, njegovo soprogo Urško Bačovnik Janša in Borrella pod Triglav peljal v petek popoldne. Tako je po Janšo prišel ob 17.20 na Kum, kjer je govoril na slovesnosti ob 30. obletnici bojnih spopadov. Odpeljal ga je do letališča v Lescah, kjer se mu je pridružil Borrell. Nato jih je helikopter skupaj peljal na Konjsko sedlo, od tam pa so se okrog 19.30 odpravili na dobro uro in četrt dolgo pot proti Kredarici. Tam so očitno prenočili in se zgodaj dopoldne naslednji dan povzpeli na Triglav. Ob 12.40 jih je znova pobral helikopter in jih odpeljal v dolino Krma.

Nekateri mediji, ki so blizu SDS, so že čez vikend poudarjali, da je Janša na Triglav peljal še enega vidnega evropskega politika. Septembra lani je namreč z avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem, ženo Urško in državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Bojanom Pograjcem, sicer dolgoletnim prijateljem, preplezal Slovensko smer v severni steni Triglava.

Toda Janševa gorniška diplomacija v primeru Borrella za davkoplačevalce ni poceni. Po podatkih Necenzurirano.si namreč ura letenja s helikopterjem cougar na trgu stane dobrih 6000 evrov. To pomeni, da je Janšev izlet na Triglav državo v dveh dneh stal približno 20.000 evrov. Tega se verjetno zavedajo tudi v Janševem kabinetu, kjer o srečanju z Borrellom v Julijskih Alpah niso obveščali javnosti.

Janša išče zaveznike v Bruslju

Odprtje predsedovanja EU je bilo za Janšo hladen tuš, najbolj ob jasnih besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da mora Slovenija čim prej imenovati evropske tožilce, zagotoviti financiranje Slovenske tiskovne agencije (STA) in spoštovati svobodo medijev. Janša si mora tako zdaj v Bruslju očitno poiskati zaveznike. Domnevati gre, da je želel s fotografijami z vrha Triglava poslati sporočilo – tako von der Leyenovi kot podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu, ki je minuli četrtek zavrnil tradicionalno skupinsko fotografiranje z vlado predsedujoče države, saj je Janša gostom iz EU kazal fotografijo Tanje Fajon in dveh sodnikov, ki naj bi dokazovala politično okuženost slovenskega pravosodja.

Borrell je nekdanji vodja španske socialistične opozicije in predsednik Evropskega parlamenta, ki je kot visoki predstavnik EU že nekaj mesecev na udaru kritikov, najbolj zaradi odnosov z Rusijo. V začetku februarja je namreč obiskal Moskvo, to je storil le nekaj dni po tem, ko se je začel nov sodni proces proti vodji ruske opozicije Alekseju Navalnemu, Rusija pa se je odločila za izgon nemških, poljskih in švedskih diplomatov. Borrellov obisk je ruski zunanji minister Sergej Lavrov izkoristil za grob napad na EU, kar je sprožilo val očitkov proti Borrellu. Pismo s pozivom k njegovemu odstopu je podpisal tudi evropski poslanec SDS Milan Zver, njegova kolegica Romana Tomc pa je Borrellov obisk v Moskvi označila za »diplomatski fiasko«. 

Prejšnji mesec je bil Borrell znova na udaru kritik evropskih diplomatov zaradi poročila o odnosih z Rusijo, ki je po njihovem mnenju preblago pri ugotavljanju dejanskega stanja. Pred tem je javno zatrjeval, da neuradni diplomatski dokument (v angl. non-paper) o novem risanju meja v nekdanji Jugoslaviji »ni nobena tema«, da ga ni videl in da je »morda fantom«. Pozneje so obstoj tega dokumenta, ki ga v diplomatskih krogih omenjajo kot »slovenskega«, potrdili v kabinetu predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela.