pranje denarja in utaja davkov

Koprski kriminalisti “zašili” tri direktorje

B.K.
17. 5. 2021, 11.40
Posodobljeno: 17. 5. 2021, 11.43
Deli članek:

Zaradi suma pranja denarja in utajevanja davkov jim grozi do 18 let zapora.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Koprski kriminalisti so konec aprila kazensko ovadili tri direktorje ene gospodarske družbe, ki jih sumijo kar sedmih kaznivih dejanj davčne zatajitve, dvanajstih kaznivih dejanj ponarejanja ali uničenja poslovnih listin in treh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja. Za kazniva dejanja davčne zatajitve in zlorabe položaja zakon predvideva od enega do osem let zaporne kazni, za ponarejanje in uničenje poslovnih listin pa do dve leti.

Med aretiranimi direktorji je sicer le en slovenski državljan, druga dva pa imata državljanstvi Hrvaške in Srbije. Stari so od 40 do 51 let. Kriminalisti pa so ovadili tudi 69-letnega slovenskega državljana, ki ga sumijo pranja denarja, za kar je zagrožena zaporna kazen do osmih let.

Kriminalisti, ki so delovali na podlagi naznanila Finančne uprave (FURS) in po navodilih Okrožnega državnega tožilstva iz Kopra, so v preiskavi ugotovili, da je 40-letni državljan Slovenije leta 2017 v Kopru ustanovil gospodarsko družbo, konec leta pa jo je prenesel na 51-letnega hrvaškega državljana. Ta je postopek ponovil v začetku leta 2018, ko je firmo prenesel na 50-letnega srbskega državljana. V vsem tem času so osumljeni odrejali računovodstvu, naj v poslovne knjige družbe knjiži 17 ponarejenih računov dobavitelja, katerih namen je bil utajitev davka na dodano vrednost (DDV). Ti računi so izkazovali fiktivne posle, v skupni vrednosti preko 2,7 milijona evrov. S tem so se na račun državne blagajne skupno okoristili za več kot 600.000 evrov.

V istem obdobju so tirje osumljeni direktorji z bančnega računa firme nakazovali denarna sredstva na bančni račun prav tako ovadenega 69-letnega slovenskega državljana, ki je tako prejel skupno preko 700.000 evrov. Tako so direktorji storili tudi kazniva dejanja zlorabe položaja, saj so denar nakazovali brez pravne podlage in ekonomske logike, škodo pa je pri tem utrpela družba. Ta denar je 69-letnik še isti dan, na različnih poslovalnicah dvignil v gotovini, s čimer je storil kaznivo dejanje pranja denarja.