Kaj nas čaka?

Tisti, ki namesto cepiva čakajo na zdravila, bodo ... Se nam obeta sezonsko cepljenje proti covidu-19?

L.K.
17. 5. 2021, 12.05
Posodobljeno: 17. 5. 2021, 12.45
Deli članek:

Kdaj lahko pričakujemo prva zdravila proti covidu-19?

Bobo
Če se bo izkazalo, da bomo za covid-19 potrebovali sezonsko cepljenje, bo to šlo v smer varnosti, četudi na račun učinkovitosti.

Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo je na današnji novinarsko konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 predstavil nekaj novosti na področju zdravil.

Zdravilne učinkovine

Ivermektin je staro, utečeno zdravilo, ki deluje proti nekaterim parazitom, je začel Štrukelj. Ga lahko uporabljamo kot nadomestno zdravljenje? Svetovna zdravstvena organizacija in Evropska agencija za zdravila sta posodobili svetovanje: velja, da za samo zdravljenje ni primerno, saj ni znano, kakšen naj bi bil optimalen odmerek, čeprav na predkliničnem nivoju kaže dobre obete. Omenjeni inštituciji zato svetujeta razširitev kliničnih študij, ki so do sedaj bile negativne. A to ni zdravilo, ki bi preprečilo okužbo, je poudaril Štrukelj, saj gre za zdravilno učinkovino, ki je v večjih odmerkih zelo toksična. Češka in Slovaška sta sicer dovolili pogojno uporabo ivermektina, a je dovoljena zgolj bolnišnična raba.

STA
Borut Štrukelj

V igri je tudi molnupiravir, ki, tako Štrukelj, preprečuje podvajanje virusa, torej širitev virusa po organizmu. Sprotni pregled še vedno traja, a klinične študije, ki so šel iz druge v tretjo fazo, še niso dale rezultatov, na podlagi bi ga lahko v doglednem roku poslali na tržišče. Štrukelj ocenjuje, da se bo to zgodilo proti koncu leta.

Podobno velja tudi za novo zdravilo, katerega protitelesa nadomeščajo naša. Ob tem je poudaril, da bi to zdravilo v poštev prišlo le v primeru, da gre bolezen v končno, zelo nevarno fazo.

Vse torej kaže, da bodo morali tisti, ki čakajo na zdravila namesto cepljenja, še paziti. Kot je dejal Štrukelj, gre prva resna zdravila pričakovati v začetku prihodnjega leta.

24 v tretji razvojni fazi

Kar se tiče cepiv, naj bi prvo na tržišče prišlo cepivo podjetja CureVac. Rusko cepivo Sputnik V bi lahko v Evropski uniji na razpolago bilo v mesecu juniju. Novavax zamuja s končnim podajanjem dokumentacije in proizvodnjo, zato, kot kaže, ne bo na voljo tako hitro, kot so pričakovali. Sicer pa je v tretji fazi 24 cepiv. In če se bo izkazalo, da bomo za covid-19 potrebovali sezonsko cepljenje, bo to šlo v smer varnosti, četudi na račun učinkovitosti, je poudaril Štrukelj. Kar pomeni, da bo treba »kolobariti« med različnimi cepivi, da bi »prevarali« imunski sistem.

Učinkovitost

Za konec se je dotaknil še same učinkovitosti cepljenja. Kot je dejal, je od 117 milijonov cepljenih v Združenih državah Amerike zbolelo le 9760 ljudi. Kar je 1 na 10.000 cepljenih oseb.