14-letnik je poškodbo preživel, posledice pa bo čutil celo življenje

Za brutalen napad s sekiro dobil osem let zaporne kazni

Boris Blaić, Dolenjski list
20. 4. 2021, 19.10
Deli članek:

Drago Brajdič - Milenki je kriv poskusa uboja mladoletnega Valentina Kovačiča, za kar mora za osem let v zapor. Kriv je tudi povzročitve lahke poškodbe Valentinovega očeta Danijela Kovačiča, za kar mu je sodnica Mojca Hode prisodila še devet mesecev zapora; skupaj po pravilih to nanese osem let in šest mesecev zapora. Kot olajševalno okoliščino je sodnica upoštevala dejstvo, da je bil Milenki tistega dne pijan. Sodba še ni pravnomočna.

Boris Blaić
Drago Brajdič - Milenki je bil na okrožnem sodišču v Novem mestu obsojen na osem let in pol v zapora, Dejvison in Džoko pa sta jo odnesla s pogojnima obsodbama.
Nenavadno pričanje
Eden izmed Džokovih bratov je na sodišču trdil, da je dogodek gledal s svojega balkona, od koder pa dogajanja sploh ni bilo mogoče videti. »Ko je bil vprašan, kje se je odvil pretep, je na fotografiji pokazal tisti del dvorišča, ki se z njegovega balkona vidi. A povsem jasno je, da se to tam ni zgodilo,« je o verodostojnosti prič obrambe povedala Hodetova.

Zgodilo se je 13. julija lani v novomeškem romskem naselju Brezje. Milenki je mladoletnima Danijelovima sinovoma, ki sta se po naselju prevažala s skirojema, zagrozil, da ju bo pretepel. Otroka, 14-letni Valentin in 12-letni Krešo, sta to doma povedala. Danijel je klical na policijo, kjer so mu povedali, da nimajo proste patrulje in da naj se pripeljejo tja. Danijel, njegova žena Zvonka in oba otroka so se usedli v avtomobil in se res napotili proti policijski postaji. Vmes so sprejeli še usodno odločitev, da se ustavijo pri Milenkiju in vprašajo, zakaj je grozil otrokoma. »S tem človekom nikoli nisem imel težav. Hotel sem izvedeti, zakaj je grozil otrokoma,« je to odločitev pozneje pojasnjeval Danijel.

K Milenkiju sta prva pristopila Zvonka in Valentin, potem pa se je začelo. Milenki, takrat že zelo pijan, je zgrabil Valentina za zgornji del majice in ga udaril. Ta mu je udarec vrnil, da je padel na tla. V pretep sta se vmešala še Dejvison in Danijel. V tistem se je Milenki pobral, od nekod vzel sekiro in z njo Valentina udaril po glavi, da je ta nezavesten obležal s preklano lobanjo. Potem so se trije Brajdiči, Milenki, Dejvison in Džoko, s palicami in z drugimi predmeti spravili še na Danijela, ki je svojim telesom poskušal zaščititi Valentina pred nadaljnjimi udarci. Mama Zvonka in brat Krešo sta Valentina s pomočjo še ene ženske nekako zvlekla v avtomobil, pridružil se jim je še Danijel in vsi skupaj so se odpeljali na urgenco. Le hitri zdravniški pomoči gre zahvala, da je Valentin hudo poškodbo glave preživel. Prihoda na sodišče in pričanja o dogodku mogoče nikoli ne bo sposoben, posledice napada pa bo čutil vse življenje.

Neverodostojne priče

Tako zgodbo so policistom povedali Kovačiči in sodišče jo je na koncu sprejelo, čeprav so Brajdiči poskušali prikazati povsem drugačno sliko dogajanja: Kovačiči naj bi prišli k njim obračunavat. Prvi naj bi Milenkija udaril Valentin, Danijel pa naj bi ga pošprical s solzivcem. In ko je Milenki ležal na tleh, naj bi iz hiše s sekiro pritekel njegov mladoletni zet Klemen K., v strahu za Milenkijevo življenje je na slepo zamahnil proti napadalcem in pri tem z železnim delom sekire zadel Valentina v glavo. To je Klemen nekaj ur po dogodku izjavil policistom in nato ponovil še na sodišču. A sodnica Hodetova te zgodbe ni »kupila,« čeprav jo je potrdilo še več drugih prič, bratov in sester Džoka Brajdiča, Milenkijevi strici in tete torej.

»Številčnost dokazov še ne pomeni njihove kakovosti,« je pričanje teh domnevnih očividcev opisala Hodetova. »Te priče dogajanje prikazujejo izrazito selektivno. V določenih delih so govorile povsem enako kot obtoženci, zato tudi delujejo naučeno. Prav tako niso hotele odgovarjati na dodatna vprašanja tožilstva, ampak so hotele povedati le svojo zgodbo. Ni jih mogoče šteti za verodostojne priče. Po prepričanju sodišča te priče dogodka niso videle,« je v obrazložitvi sodbe povedala Hodetova.

Pregon zaradi oviranja pravosodja

Zavrnila je tudi trditev, da si je zgodbo, da je Valentina s sekiro udaril Milenki, izmislil Danijel Kovačič, češ da mladoletni Klemen K. zaradi svoje starosti ne bi bil primerno kaznovan. »Dalibor Brajdič in Danijel Kovačič sta že ob prvih klicih na številko 113 kot storilca navajala Milenkija. Oba sta bila takrat pretresena zaradi krutosti ravnanja, zato je povsem neživljenjsko in nelogično, da bi neposredno po dogodku kot storilca navajala drugo osebo. To bi se morala predhodno dogovoriti, a glede na hitrost dogajanja, dejstvo, da tistega dne nista bila v neposrednem stiku, in čustveno pretresenost obeh takšnim sklepanjem ni mogoče dati realne podlage,« je povedala sodnica.

Ne nazadnje je zgodbo, kakršno so povedali Kovačiči, neposredno po dogodku policistom potrdilo tudi več prebivalcev naselja, a se večina ni hotela izpostaviti zaradi strahu pred Brajdiči, ki menda veljajo za nasilno in maščevalno družino. Ključni priči tožilstva, Daliborju Brajdiču, naj bi ponujali denar, da bi spremenil svojo izjavo, in nato celo grozili. Kot je povedala tožilka Renata Brodarič Trentelj, so zaradi tega in očitno krivih izpovedb zoper Džoka, Dejvisona in še nekaj drugih oseb na tožilstvu že pripravili obtožnico za kaznivo dejanje oviranja pravosodnih organov. Zanj je zagroženih do pet let zapora.