8-letnica je umrla

Uspavali psa, ki je v Mengšu napadel deklico

R.T.
2. 4. 2021, 10.04
Posodobljeno: 2. 4. 2021, 10.17
Deli članek:

Peticija ni obrodila sadov. Uspavali so ga včeraj zjutraj.

Primož Lavre
Pes Ron je bil privezan, na ograji je bilo predpisano opozorilo.

17. marca je v Mengšu ugasnilo življenje osemletne deklice, ki se je na dvorišču približala na verigo privezanemu psu. Ron, kot je bilo psu ime, je nato 14 dni preživel v zavetišču Meli, včeraj zjutraj pa so ga, kot poroča spletna stran Pes moj prijatelj, evtanazirali. Obdukcija po smrti osemletne deklice, ki jo je 17. marca v Mengšu pogrizel pes, je po neuradnih informacijah časnika Večer pokazala, da so smrt povzročili ugrizi psa. Policija dogodek še preiskuje. 

Kot smo poročali, da peticijo, da bi psa, mešanca med rotvajlerjem in nemškim ovčarjem, obdržali pri življenju, podpisalo več kot deset tisoč ljudi.

Povzročil smrt človeka

Z veterinarske inšpekcije so sporočili, da pes ni kazal znakov zlorabe. »Skrbnik psa je imel psa registriranega, redno cepljenega, na verigi na svojem dvorišču in je zanj primerno skrbel,« so zapisali v odgovoru na naša vprašanja. Usodo psa predpisuje zakon o zaščiti živali. Ker je povzročil smrt človeka, so ga morali po tistem, ko so bili znani rezultati testa na steklino, v skladu z zakonom uspavati.

Če bi Rona pustili pri življenju, bi moral na prevzgojo, ki jo lahko odredi inšpekcija. Na kinološki zvezi so nam pojasnili, da prevzgojo izvajajo le štirje izvajalci v Sloveniji, ki jim koncesijo za dejavnost podeli Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.