Kriminalistična preiskava

Izdajali so se za direktorje in od firm pobrali 300.000 evrov, denar so "prali" v Sloveniji

B.K.
9. 3. 2021, 11.38
Posodobljeno: 9. 3. 2021, 11.40
Deli članek:

Slovenska policija je na rep stopila hudodelski združbi, ki je prala denar za goljufe iz tujine.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Na začetku preteklega tedna so ljubljanski kriminalisti izvedli obsežno preiskavo s področja pranja denarja. V zvezi s tem trenutno sumijo vsaj pet oseb, je na novinarksi konferenci povedal vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Martin Rupnik.

Kriminalisti so na podlagi doredb sodišča izvedli 25 hišnih in osebnih preiskav, trem osumljencem pa so odvzeli prostost in jih privedli pred preiskovalnega sodnika. Ta je za vse tri odredil pripor. Policisti so ob tem zasegli več elektronskih naprav in papirnate dokumentacije, pa tudi dva kosa strelnega orožja, večjo količino gotovine, hladno orožje in prepovedane tablete.

Osumljenci so v organizirani hudodelski združbi izvrševali kazniva dejanja pranja denarja. Denar, ki ga je bilo treba spraviti v legalni obtok je prišel iz naslova goljufij, ki so se odvijale v tujini, natančneje na območju Velike Britanije. Šlo je za takoimenovane "direktorske goljufije", kjer se goljufi izdajajo za direktorje ali finančnike neke družbe, ustvarijo elektronski naslov podoben tistemu, ki ga ima direktor ali finančnik in od zaposlenih, ki izvajajo transakcije, zahtevajo plačilo na račun v tujini. ti zaposleni v dobri veri, da komunicirajo s svojim nadrejenim, transakcijo izvedejo, denar pa potem izgine.

Slovenska policija je uspela zavarovati dobrih 170.000 evrov ukradenih sredstev, ki so sedaj na transakcijskem računu slovenske pravne službe. Ostalega zneska zaenkrat ni.

Osebe, ki so storile goljufijo slovenskim kriminalistom niso znane, saj kaznivo dejanje goljufije preiskujejo britanski organi, izsledili so le takoimenovane "mule", ljudi ki dajo na razpolago svoj transakcijski račun za potrebe pranja denarja. Te "mule" od goljufije dobijo le malo, največ nekaj sto evrov, preti pa jim dolga zaporna kazen. V kehi bi lahko ostali tudi do 10 let.

Novosti tudi glede preiskav odobravanja kreditov

Rupnik je naslovil tudi predkazenski postopek zaradi kaznivih dejanj korupcije in zlorabe položala in zaupanja pri gospodarski dejavnosti, v okviru katerega so prejšnji teden izvedli več hišnih in osebnih preiskav.

Ta postopek je sicer povezan z že zaključenim postopkom, ki je pred leti že dobil sodni epilog. Gre za odobravanje kreditov v višini okoli 34 milijonov evrov, različnim pravnim in fizičnim osebam. Te do kreditov niso bile upravičene, a so si jih uspeli zagotoviti s podkupninami v višini najmanj 250.000 evrov. Bančniki, ki so kredite odobravali so kot rečeno že bili obsojeni, postopek pa zdaj poteka proti tistim, ki so za to plačevali.

Postopek je še v teku, zato več podatkov zaenkrat ni na voljo.