Aretirali 38 ljudi

Razbili združbo za izkoriščanje delavcev migrantov: delali 55 ur na teden

J.P./STA
25. 2. 2021, 17.47
Posodobljeno: 25. 2. 2021, 17.48
Deli članek:

V okviru skupne preiskave izkoriščanja delavcev migrantov so francoska, romunska in moldavska policija v svojih državah aretirale 38 ljudi. Razbili so kriminalno združbo, ki je bila vpletena v tihotapljenje migrantov, trgovino z ljudmi za izkoriščanje delavcev ter pranje denarja, so danes sporočili iz evropskega policijskega urada Europol.

Profimedia

Policije so v ponedeljek istočasno izvedle racije v svojih državah. Opravile so 51 hišnih preiskav, od tega 17 v Franciji, 14 v Romuniji in 20 v Moldaviji. Skupaj so aretirali 38 ljudi. V Franciji 28, v Romuniji tri, v Moldaviji, ki za razliko od drugih dveh držav ni članica Evropske unije, pa sedem.

Zasegli so 19 vozil, od tega 15 luksuznih avtomobilov, dva vodna skuterja, orožje, telefone ter okoli 100.000 evrov gotovine. Zamrznili so tudi 11 bančnih računov, so še navedli na Europolu, ki je skupaj z uradom za pravosodno sodelovanje držav članic EU (Eurojust) pomagal pri usklajevanju operacije.

Preiskavo te kriminalne združbe so začeli, ko so francoske oblasti leta 2018 prestregle kombi, ki je prevažal deset nezakonitih migrantov. Šlo je za deset moldavskih državljanov, več jih je imelo ponarejene romunske osebne izkaznice. Kriminalna združba, ki jo je organiziral romunski državljan, ki živi v Franciji, je pretihotapila najmanj 40 moldavskih državljanov, ki so jih izkoriščali v gradbeništvu v Franciji.

55 ur na teden

Nezakoniti migranti, ki so jim v zameno za romunske osebne izkaznice in vozniške izpite odvzeli njihove prave potne liste, so delali po 55 ur na teden za 60 evrov na dan.

V okviru kriminalne sheme, v katero so bila vpletena tudi velika gradbena podjetja, so nezakonito zaslužili skoraj 14 milijonov evrov. Osumljenci so nezakonito pridobljeno premoženje prali prek osmih slamnatih podjetij. Večinoma so imela sedež v Franciji.