Glasbenik

Poljski bogokletnik zbira denar za sodno bitko

R.T.
25. 2. 2021, 16.13
Posodobljeno: 25. 2. 2021, 16.21
Deli članek:

Pritožil se je na razsodbo.

Profimedia
Adam Darski kot Nergal

Varšavsko sodišče je na podlagi poljskih zakonov, ki se ukvarjajo z bogokletnostjo, presodilo, da je Adam Darski, osrednja figura ekstremne metalske zasedbe Behemoth, prizadel čustva vernikov, potem ko je objavil fotografijo, kako je pohodil sliko Marije.

Fotografijo je objavil septembra leta 2019.

Sodnik je Darskemu, ki ustvarja pod umetniškim imenom Nergal, naložil 3340 evrov globe, a se je glasbenik na razsodbo pritožil. Kar pomeni, da bo sledilo sojenje, čeprav mu grozita dve leti zaporne kazni.

Ob potezo Darskega sta se obregnili dve konservativni skupini, in sicer Ordo Iuris in organizacija Domoljubna družba; Darskemu sta očitali, da je z onečaščenjem ikone prizadel verska čustva štirih ljudi.

Darski zdaj zbira sredstva, da bo lahko financiral svojo sodno bitko. A ne le zase, temveč za vse poljske umetnike, obtožene bogokletnosti.

Poljak se je v podobni situaciji znašel, ko je na odru raztrgal Biblijo in zanetil nekaj križev. Prav tako se je bil sporna skladba, v kateri se je naslajal nad umorom Adalberta Praškega, zavetnika Poljske.