Trojni umor v gerečji vasi

Grozljivo leto: uboji in umori se zgodijo v krogu družine

Luka Tetičkovič
4. 1. 2021, 20.40
Deli članek:

Nasilje v družini je najpogostejša kriminaliteta na naših tleh. Skrito je pred pogledi, žrtve pa o njem pogosto ne spregovorijo. Policisti dobijo podlago za ukrepanje šele, ko je prepozno.

Radio Ptuj
Tragedija v Gerečji vasi le vrh ledene gore.

Na božični večer je Slovenijo pretresel že tretji trojni umor lani. Silvo D. je v Gerečji vasi ubil svojo nekdanjo partnerico, njena starša, vsemu pa je pričal njegov petletni sin. Domnevni morilec je trenutno v priporu, kot pa smo izvedeli od lokalnih virov, trojni umor ni prišel iznenada, saj je imel Silvo D. sodno odrejeno prepoved približevanja.

 Iz Društva SOS telefon so sporočili, da se je 1. januarja 2021 odprla 24-urna svetovalna linija za ženske in otroke, ki so žrtve nasilja. Na telefonsko številko 080 11 55 se je tako mogoče obrniti 24 ur na dan, vse dni v tednu. Žrtev nasilja lahko pokliče tudi na anonimni telefon policije (080 12 00) ali številko 113. Na številki 116 111 je na voljo tudi TOM telefon, in sicer mladostnikom, ki se znajdejo v dvomu ali stiski. 

Konkretno naj bi že kakšen mesec pred dogodkom zalezoval svojo nekdanjo partnerico in njeno družino – posedal je v avtomobilu, parkiranem pred njihovim domom. Partnerica se je zatov strahu pred njim z njunim otrokom preselila iz hiše čez cesto, ki sta jo s Silvom D. dogradila minulo leto.

Policijska uprava Maribor je nadalje potrdila, da je umorjeni 61-letni dedek na policista Policijske postaje Ptuj naslovil elektronsko sporočilo, v katerem je iskal nasvet, kaj naj stori glede nekdanjega partnerja svoje hčerke. Policist ga je povabil na posvetovalni pogovor, vendar na njem ni bilo navedenih nobenih konkretnih groženj ali dejanj, na podlagi katerih bi lahko ukrepali.

Od soseda, ki je osebno pričal o razpletu krvavega dogodka in izjavo podal tudi kriminalistom, smo izvedeli, da je bil Silvo D. nesprejet v okolju, v katero se je priselil. Svojo nesrečo naj bi utapljal v alkoholu. Nedavno naj bi tudi izgubil zaposlitev na vodstveni poziciji uspešnega ptujskega podjetja.

Ni šlo za naključen napad

Sociologinja Jasna Podreka, ki se ukvarja z raziskovanjem sodnih obravnav partnerskega nasilja, je poleti v intervjuju za Dnevnik povedala, da v takšnih primerih ne gre za stereotipno naključen napad ali enkratno eskalirano dejanje. Tudi Silvo D. naj bi že večkrat v preteklosti izbruhnil in tudi odkrito grozil celotni družini, da jih bo vse pobil. Njegova partnerska zveza je bila večkrat pred dilemo – ostati skupaj ali nadaljevati. Do dogodka pa je prišlo po tem, ko mu je partnerica jasno povedala, da se z njim dokončno razhaja.

Frustracije izlil nanjo

»V bistvu so to moški z izredno slabo samopodobo. Pomanjkanje moči v družbi kompenzirajo tako, da se spravljajo nad šibkejše, povečini partnerice in otroke. Ko se takemu moškemu ves čas podrejena partnerica postavi po robu, začuti izgubo moči, ki jo je pripravljen braniti na najbolj okruten način, tudi tako, da ji vzame življenje,« je ocenila Podreka, ki s to izjavo sicer ni komentirala konkretnega primera. Policisti so po zaslišanju storilca ocenili, da je šlo v primeru iz Gerečje vasi za brezobzirno maščevanje.

Leto zaznamovano z umori, uboji in posilstvi

Ta krvava tragedija je le vrh ledene gore lanske statistike kaznivih dejanj. Do konca novembra so policisti zabeležili 12,9-odstotni porast kaznivih dejanj zoper zakonsko zvezo, glede na primerljivo obdobje predlani. Kar 56,3 odstotka več je bilo ubojev, 33,3 odstotka več umorov in 19,4 odstotka več posilstev. Primerjalno so policisti zabeležili kar deset odstotkov več nasilja kot v prejšnjem letu.

»V zadnjem obdobju smo obravnavali tudi nekaj primerov napada zoper življenje in telo, kjer je najprej prišlo do spora v okviru zunajzakonske oziroma družinske skupnosti, v nadaljevanju do nasilja in celo do umora ter na koncu do samomora storilca,« ocenjujejo na Generalni policijski upravi (GPU).

GPU
Kazniva dejanja v državi preteklo leto.

Trojni umori in brutalno družinsko nasilje

Krvavi konec leta v Gerečji vasi je tako le sklepno dejanje leta, v katerem so medijsko odmevali še mnogi drugi primeri. Med drugim dva trojna umora – poletni v vasici Škocjan pri Domžalah, kjer je 24-letnik z nožem umoril babico, dedka in strica, ter na Jančah pri Ljubljani, kjer je 22-letnik ubil sestro, očeta in mamo ter nato sodil še sebi.

Kar zadeva partnersko nasilje, si bomo leto zapomnili še po dveh smrtih v Kopru, ko naj bi moški partnerico zabodel in vrgel skozi okno, nato pa se v smrt pognal še sam; umor iz maščevanja naj bi zagrešil tudi 47-letnik, ki je v Mali Račni svojo partnerico polil z bencinom in zažgal, nato pa pobegnil pred zakonom. Našli so ga nekaj dni kasneje.

Uboji in umori se zgodijo v krogu družine

»Pri nas je umorov in ubojev razmeroma malo v primerjavi z drugimi razvitimi državami, tam je tega precej več, a se pri nas veliko ubojev in umorov zgodi prav v krogu družine,« pravi profesor za kriminalistično psihologijo Peter Umek. Dodaja, da je temu do neke mere gotovo botrovala koronakriza, ki je za mnoge pomenila izgubo službe, pomanjkanje denarja in več nadzora, saj so bili ljudje prisiljeni več časa preživeti skupaj.