Vračanje v šole in vrtce

Še je upanje za šolarje in vrtčevske otroke; šole so zaprli prezgodaj, ocenjuje Simona Kustec

L.K./STA
4. 1. 2021, 19.28
Posodobljeno: 5. 1. 2021, 07.02
Deli članek:

Čim prej je treba poiskati pogoje, ki bodo vsem omogočali varno vrnitev.

Bobo
Se bodo šolarji prve triade v klopi vrnili že naslednji teden?

Zaposleni v šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami so se v ponedeljek testirali na novi koronavirus. Odziv je povsod dober, že prvi dan pa v šolah pričakujejo večino otrok, poroča STA.

Pomembna informacija

Kot je na Kanalu A povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec, se je testiralo okoli 86 odstotkov zaposlenih. Točnih podatkov o tem, koliko je bilo pozitivnih, še nima, jih pa je bilo pozitivnih kar nekaj, je povedala.

Po besedah Kustečeve je testiranje pokazalo »tisto prvo, pomembno informacijo, zakaj je potrebno« – da se bodo vrnili le »zdravi učitelji«. Obenem pa nam testiranje daje vedeti, da bodo v šolah le »zdravi učitelji in učiteljice«. Kot je dejala, bodo tudi starši na ta način vedeli, da so njihovi otroci v varnih prostorih.

Zakaj niso testirali že v nedeljo? Po ministričinih besedah zato, da bi bili testi čim bolj »sveži«. Še bolj idealno bi bilo, da bi lahko testirali uro pred odprtjem šol. »Ta trenutek pa je bilo to najbolj optimalno izvesti tako. Kot verjetno veste, se je tudi pokazalo, da moramo tudi na tem protokolu testiranja v sodelovanju z ministrstvom za zdravje določene stvari še bolj optimizirati. Ker naslednji teden, če bo vse po sreči in po željah, ko bomo začeli spuščati nazaj v šole tudi prvo triado učenk in učencev ter vrtčevske otroke, bo pa res to velik zalogaj – 30.000 testov narediti, preden bomo lahko vrata zanesljivo in varno odprli,« je povedala v informativni oddaji Svet na Kanalu A.

Za zdravstveni sistem

Dejala je tudi, da sama ocenjuje, »da so na izobraževanje na daljavo šli absolutno prezgodaj«. »Razumem, zakaj smo to morali narediti: ker smo takrat pravzaprav morali zagotoviti zdravstvenemu sistemu, da je lahko oddelal tisto svoje temeljno poslanstvo. To kar vam želim povedati je tako: ves čas smo pri ponovnem odpiranju, zagonu šol v stalnih dilemah. Ves čas se sprašujemo, kako je zdaj prav, narobe, kako bomo naredili najbolj pravično. Večina staršev, vključno z mano kot mamo in tudi kot ministrico, je na stališču, da je treba otroke čim hitreje, varno in trajno spraviti nazaj v šole in vrtce. Je pa tudi velika skupina staršev, tudi učiteljev, ki pa jih je strah in so zdaj v stiski, ker se bojijo za svoje zdravje, za zdravje svojih bližnjih in tudi te moramo upoštevati.«

Zato je treba čim prej poiskati pogoje, ki bodo vsem omogočali varno vrnitev, je še poudarila ministrica za izobraževanje.

Za hitra testiranja zaposlenih so kljub drugačni okrožnici morali poskrbeti sami

Kot je za STA povedala Anja Ferlin, od novega leta v. d. ravnateljice Doma Antona Skale Maribor, kjer skrbijo za domsko varstvo ter vzgojo in izobraževanje oseb s posebnimi potrebami, so nekaj dni pred koncem leta prejeli okrožnico šolskega ministrstva, da naj bi hitre teste organiziralo ministrstvo za zdravje

Ker od tam niso prejeli nobenih informacij glede tega, so se znašli sami in bodo zaposlene testirali preko zdravstvenega doma, ki danes izvaja tudi testiranje na sosednji Osnovni šoli Gustava Šiliha, kjer izvajajo učni program za njihove otroke. Vsem zaposlenim so testiranje priporočali, Ferlinova pa verjame, da se je zanj odločila večina od skupaj 23. V torek se v njihov dom sicer vračajo zgolj osnovnošolci, srednješolci pa zaenkrat še ostajajo doma. 

Na ptujski Osnovni šoli Ljudevita Pivka, kjer izvajajo vzgojno-izobraževalni proces za otroke s posebnimi potrebami z območja celotnega Spodnjega Podravja, danes prav tako potekajo testiranja strokovnega in ostalega osebja, hkrati pa se pripravljajo na torkov prihod učencev. 

Kot je za STA povedala ravnateljica Lidija Marin, se bodo zaposleni testirali v zdravstvenem domu, ki je v neposredni bližini šole. Pričakuje, da se bo večina zaposlenih odzvala, organizacije dela pa se bodo lahko lotili šele, ko bodo znani rezultati testiranj. Marinova pričakuje, da se bo že v torek vrnila večina od 115 otrok. 

V obalnem Centru za usposabljanje Elvira Vatovec v Strunjanu in njihovi dislocirani enoti v Divači se tudi pripravljajo na vnovičen začetek dela. Po besedah ravnatelja Korada Lešnika učitelji po razredih pripravljajo vse potrebno za prilagojen način dela, ob tem pa bodo danes izvedli hitro testiranje. 

"Pred novim letom smo sicer dobili okrožnico, da nas bo obiskala mobilna enota, ki je ni bilo, zato smo za zaposlene organizirali testiranje v zdravstvenem domu v Luciji. Mislim, da se je odzvalo okoli 70 odstotkov vseh strokovnih in tehničnih sodelavcev, tako da bomo v torek lahko relativno varno po dveh mesecih začeli pouk," je za STA dejal ravnatelj centra z 59 zaposlenimi. 

Skupaj skrbijo za 79 otrok iz celotne Obale in dela kraških občin, po zbranih informacijah naj bi se že prvi dan vrnilo 80 odstotkov otrok, medtem ko nekateri, ki imajo pridružene bolezni, zaradi večje previdnosti staršev ostajajo doma. "Že do konca tedna bi morda le lahko prišli skoraj vsi, saj tudi starši že komaj čakajo, da zaživi pouk v živo," je še dodal Lešnik. 

Tudi v Osnovni šoli Minke Namestnik-Sonje v Slovenski Bistrici so se morali glede izvedbe hitrih testov organizirati sami, tako da so se za to za vse zaposlene, ki še niso preboleli covida-19 dogovorili s tamkajšnjim zdravstvenim domom. 

Kot je za STA povedala ravnateljica Klavdija Fridrih Gošnjak, danes urejajo prostore, organizacijsko pa so že dokončno pripravljeni na vrnitev otrok, enako velja tudi za prevoze. Skupaj je pri njih 46 zaposlenih, na testiranja pa danes odhaja 32, ki se v torek vračajo v šolo. Skrbijo za 56 otrok s širšega bistriškega in okoliškega območja, po zbranih podatkih pa se bodo v šolo vrnili skoraj vsi. 

V Centru za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje so po zagotovilih ravnatelja Aleksandra Vališerja pripravljeni na vnovičen začetek učnega procesa. Tudi pri njih še na silvestrski dan niso vedeli, kako bo potekalo hitro testiranje zaposlenih, saj je po njegovih besedah očitno prišlo do šuma v komunikaciji med obema pristojnima ministrstvoma. 

"Ravnatelji smo se morali znajti vsak po svoje. Iz nekaterih zdravstvenih domov so šole klicali, v našem o tem niso vedeli ničesar, zato smo se organizirali sami. Ker to sovpada z današnjim mobilnim testiranjem v Velenju, se ga bodo udeležili tudi naši zaposleni," je za STA dejal Velišar. Po njegovih besedah se je za zdaj odzvala več kot polovica od 72 zaposlenih, a pričakuje, da bo odstotek še višji. Skrbijo za 121 otrok z območja šaleške in zgornje savinjske doline, večina pa jih vrnitev že komaj čaka.