KOMAJ PREŽIVEL

Zvone zaradi koronavirusa mesec dni preživel v komi

P.K.
4. 1. 2021, 20.00
Deli članek:

Zvone Lipovšek je človek, predan glasbi, s katero razveseljuje ljudi. Vsak, ki ga pozna, pravi, da je preprost, srčen in družaben ter da so trenutki z njim prava veselica, saj ima poleg čuta za glasbo tudi smisel za humor. Tega in glasbo razdaja na vsakem koraku, pa tudi na družbenih omrežjih. Ko je začetek jeseni odšel v bolnišnico, ni nihče slutil, kako hudo bo.

Osebni arhiv
Na 50. rojstni dan so morali Zvoneta zdravniki dati v komo, da bi si njegovo telo lažje opomoglo od covida-19.

Eden od njegovih zadnjih zapisov na družbenih omrežjih konec oktobra je bil: »Pristal sem v celjski bolnišnici na covid oddelku, kjer sestre in zdravniki lepo skrbijo zame. Moje telo ni več zdržalo tako visoke vročine. Kašne bodo posledice, ne vem. V bistvu je važno, da preživim.« S tem je dal jasno vedeti, da je njegovo stanje resno.

Zvone ne ve, kje točno se je okužil s koronavirusom. Sprva je kazalo, da bo bolezen prestal brez težav, a prva, ki je nakazala, da gre za hujši potek bolezni, je bila zelo visoka vročina, ki je dosegla tudi 41 stopinj. »Poleg tega sem dobil še pljučnico, odpovedale so mi ledvice, pestile so me še druge hude težave. Vse to so bili zapleti osnovne bolezni – covida-19, kar je privedlo do točke, ko so me morali, bilo je na moj 50. rojstni dan, dati v umetno komo in na respirator. V komi sem bil skoraj mesec dni in od tedaj sem povsem drug človek,« je povedal. Izkušnja, ki jo je prestal, ga je namreč dodobra preobrazila.

osebni arhiv
Priljubljeni muzikant je poudaril, da je zelo hvaležen tudi zdravnikom in drugemu medicinskemu osebju. Ne more jih prehvaliti.

Oni so ga držali pokonci

»Tako hudo sem zbolel za covidom-19, da sem komaj ostal živ. Niti v sanjah si nisem mislil, da bi se lahko tako zapletlo vse skupaj. Po čudežu sem preživel. Najbolj zaradi podpore svoje ljubezni, partnerice Andreje, potem sina in Andrejine hčerke ter vseh tistih, ki so me prek mojih najbližjih pozdravljali, mi pošiljali dobre želje, molili zame. Tudi na družbenih omrežjih so mi mnogi namenjali lepe misli, me bodrili, mi celo peli,« je ganjeno razlagal Zvone.

Prsti ga še ubogajo

Zvone Lipovšek je po prebolelem covidu-19 na rehabilitaciji v URI Soča. »Mentalno sem v redu, telesno sem pa še precej šibek. Izgubil sem namreč 27 kilogramov, od tega je veliko mišične mase, kar pomeni, da se težje gibam ali sploh karkoli počnem. Nimam še moči. Praktično sem se moral na novo naučiti hoditi. Glasbe in igranja na harmoniko nisem pozabil, le prsti so bolj okorni pri premikanju, ker so šibki. A sem za svoje prijatelje, ki so mi ves čas, ko sem bil v bolnišnici, stali ob strani, na facebooku vseeno že nekaj zaigral. V zahvalo, ker mi je toliko pomenilo, da so z mano,« je povedal Zvone.

Globoko zaznamovan

»Vse se je spremenilo. Čisto drug človek sem. Že med komo sem doživel nekaj 'višjega', o čemer ne bi rad govoril, pa tudi sicer me je ta izkušnja preobrazila. Drugače gledam na življenje. Materialno mi ne pomeni več prav veliko. Ugotovil sem, da imam vse, kar potrebujem; dovolj denarja, da preživim, ljubezen, mir. Spremenile so se mi prioritete. Moje življenje je postalo manj zapleteno. Zdaj tudi bolj pazim na zdravje je dejal Velenjčan.

osebni arhiv
Na fotografiji s svojo partnerico Andrejo, brez katere ne bi zmogel iti skozi pekel, ki ga je preživel.

osebni arhiv
Bony je kužek, ki Zvonetu pomeni veliko. Pravi, da je kar njegov terapevt.