pri -50 stopinjah celzija

Mladeniča skrenila s poti in se izgubila, 18-letnik zmrznil, prijatelj v kritičnem stanju

R.T.
6. 12. 2020, 13.07
Posodobljeno: 6. 12. 2020, 15.42
Deli članek:

Iz ruske avtonomne republike Jakutija poročajo o tragediji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V soboto, 28.novembra, sta se mladeniča odpravila iz sibirskega Jakutska - glavnega mesta Jakutije, kjer so temperature izredno nizke - v mesto Magadan, po zloglasni poti, znani kot Cesta kosti, ki so jo v času sovjetskega voditelja Stalina zgradili politični zaporniki.

Po poročanju lokalnih medijev sta 18-letni Sergej Ustinov, ki je sedel za volanom starega avtomobila znamke Toyota Chaser in prijatelj Vladislav Istomin, skrenila s poti in se izgubila.

Mladeniča je po enem tednu iskanja 100 kilometrov stran od najbližje vasi Tomtor (ta je od vasice Ojmjakon, ki velja za najhladnejši kraj na svetu, oddaljena približno 30 kilometrov) našla policija. Ustinov je zmrznil, ni mu bilo pomoči, Istomin pa je utrpel hude ozebline na rokah in nogah. Prepeljali so ga v bolnišnico v vasi Ust-Nera, boril naj bi se za svoje življenje.

Po informacijah tamkajšnjih policistov so termometri v času, ko se je dvojica izgubila, kazali -50 stopnij Celzija, kar je privedlo do tragedije. Voznika in sopotnika so namreč našli v opravi, ki ni bila primerna za tako nizke temperature, njuno vozilo, ki ni bilo ustrezno opremljeno za vožnjo v zimskih pogojih, pa se je pokvarilo.