Dolgotrajno sedenje

Poskrbimo za zdravje na delovnem mestu

T.D.
6. 12. 2020, 13.10
Deli članek:

Dolgotrajno sedenje za zdravje hrbtenice ni spodbudno. Težava je v tem, da človeško telo ni prilagojeno na sedeči položaj.

Dreamstime
Človeško telo ni konstruirano za dolgotrajno sedenje, zato mu slednje prinese težave.

Dolgotrajno sedenje je splošno znan dejavnik tveganja za razvoj bolečine v križu. Prispeva k nezadostni prehranjenosti medvretenčnih ploščic. Zmanjšanje vzdržljivosti hrbtnih mišic je statistično značilen predikator pojavljanja bolečin v križu.

Aktivni odmori med sedenjem so preventiva pred bolečino

Med dolgotrajnim sedenjem je priporočljivo pogosto vstati s stola oziroma med sedenjem raztegniti skrajšane mišice in povečati njihov tonus. Na vsakih 50 minut sedenja se priporoča vsaj 10 do 20 sekund sproščene hoje. Tako se razbremenijo hrbtenične strukture. Veliko pomeni že, če med krajšim odmorom zakrožimo z glavo, aktivno dvignemo roke nad glavo ali jih potisnemo za hrbtom k tlom. Zlasti za tiste posameznike, ki zaradi vsakdanjih obveznosti ali aktivnosti preživijo večji del dneva sede, je ukvarjanje z vadbo za krepitev (in raztezanje) večjih mišičnih skupin izjemnega pomena. Človeško telo potrebuje za ohranjanje zdravja in dobrega počutja ravno pravo mero aktivnosti in počitka – tako preveč kot premalo enega ali drugega škoduje.

Pomembna sta tudi pravilno sedenje in postavitev delovne mize

Med sedenjem medenico potisnite vse do konca stola proti naslonjalu, tako da se boste s celotnim hrbtom dotikali naslonjala. Pri tem si lahko pomagate tudi z blazino, ki bo zapolnila morebiten prazen prostor med spodnjim delom hrbta in naslonjalom. Vedno sedite na sredini stola. Stopala naj se dotikajo tal, izogibajte pa se sedenju s prekrižanimi nogami, saj preprečuje pretok krvi, in drugim neudobnim položajem, ki vam lahko škodijo. Morda je pametno, da razmislite o nakupu kakovostnega pisarniškega stola. Dlani položite na spodnji del tipkovnice, prste pa na tipkovnico. Z rokama si nikoli ne podpirajte glave ali trupa.