tretji napad v Franciji v zadnjih tednih

FOTO: V francoskem Lyonu napadalec ustrelil pravoslavnega duhovnika

A.S./STA
31. 10. 2020, 19.13
Posodobljeno: 1. 11. 2020, 15.56
Deli članek:

Zdravstveno stanje duhovnika je resno.

Reuters
V streljanju je bil hudo ranjen pravoslavni duhovnik.

Neznani moški, oborožen s puško, je popoldanskih urah v Lyonu ranil pravoslavnega duhovnika. Po napadu je pobegnil. 

Duhovnik, ki ima grško državljanstvo, je ob napadu zapiral cerkev. Njegovo zdravstveno stanje je po napadu resno.

Policija je sicer kasneje prijela eno osebo, ki je ustrezala opisu osumljenca, je povedal francoski tožilec, ni pa mogel potrditi, ali gre za napadalca.

Spomnimo: To tretji napad v Franciji v zadnjih dveh tednih. 

16. oktobra je 18-letnik iz Čečenije v Parizu obglavil učitelja, ker je ta svojim učencem pokazal karikature preroka Mohameda. 

V četrtek pa je Francijo pretresel napad, v katerem je Tunizijec, ki je prišel v državo nezakonito, v cerkvi v Nici z nožem ubil tri ljudi. Napadalca je policija huje ranila in je trenutno v bolnišnici. V Francijo je prišel nedavno iz Italije. Francoski predsednik Emmanuel Macron je napad v baziliki označil za islamistični teroristični napad.

Zaradi napada v Nici dodatne aretacije

Francoska policija je v petek v povezavi z napadom z nožem v četrtek v cerkvi v Nici aretirala še dva človeka. Proti enemu so uvedli hišno preiskavo, saj je osumljen, da je bil vpleten v napad. Drugi je bil tem času ravno na naslovu, ki so ga preiskovali. V Tuniziji so aretirali moškega, ki naj bi prevzel odgovornost za napad.

V povezavi z napadom, v katerem so umrli trije ljudje, so že v četrtek aretirali 47-letnika, ki naj bi bil v stiku z napadalcem. Do sedaj so tako skupno aretirali tri ljudi, za katere preiskujejo, ali so bili vpleteni v napad.

Potem ko so aretirali 47-letnika, je policija v petek zvečer v Nici pridržala še 35-letnika. Prvega sumijo, da je bil v stiku z domnevnim napadalcem, 21-letnim Tunizijcem. Za drugega sumijo, da je bil dan pred napadom v stiku s 47-letnikom.

Viri blizu preiskave so za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili, da so kasneje v petek aretirali še tretjega osumljenca, 33-letnega moškega. Ta je bil namreč v petek zvečer na naslovu 35-letnika.

Podrobnosti še niso znane, saj zaslišanje še poteka.

Tunizijske varnostne oblasti pa so aretirale moškega, ki naj bi v imenu doslej neznane skupine prevzel odgovornost za napad v Nici. Verjetno obstaja še ena oseba, ki naj bi mu pomagala pri nastanku videa, v katerem je prevzel odgovornost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Video se je po napadu pojavil na družbenih omrežjih. Na posnetku je moški prevzel odgovornost za napad v imenu skupine Ansar al Mahdi. Preiskovalci sicer dvomijo v obstoj te skupine, saj je do sedaj še niso zasledili.