Že jutri bo hladneje

Jelko Kacin: »Lockdown enostavno ni rešitev«

G.G.
25. 9. 2020, 12.08
Posodobljeno: 25. 9. 2020, 12.13
Deli članek:

Gospodarstvo mora delovati, povečati moramo gospodarsko rast, nadoknati kar se nam je zgodilo v začetku epidemije. Narediti še več, da je in bo šola v šoli in ne na daljavo, je dejal vladni govornik za covid-19 Jelko Kacin.

Bobo
Fotografija je simbolična

Jelko Kacin je na začetku pozdravil, kot po navadi, in začel s tiskovno konferenco o izzvih covid-19.

»Masko sem snel, ker če ne bi imeli občutek, da smo na radijskem prenosu.« Pojasnil je, da je sedež oddaljen tri metre, sedež predstojnice Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metode Dodič Fikfak pa štiri metre.

»Daleč najslabše številke od izbruha epidemije. To kaže, da virus kroži med nami,« je bil vremenu primerno mračen Kacin: »Že jutri bo hladneje, kar pomeni, da bodo razmere za širjenje še bolj ugodne.« Še vedno pa velja, da je bistvena odgovornost vsakega posameznika. Maske, razdalja, higiena rok in kašlja, uporaba aplikacije, je omenil načine za zajezitev virusa. 

Kacin je ljudstvo pozval, naj resno premisli, če je zdaj primeren čas za organiziranje večjih dogodkov. O morebitnih nadaljnjih ukrepih pa je dejal, da si po spomladanski izkušnji z zaprtjem države nihče med nami ne želi, da bi se socialno in gospodarsko življenje v Sloveniji ponovno ustavila, zato vlada se svoje moči usmerja v to, da vsakodnevno življenje ohrani v čim bolj običajnih okvirih. »Lockdown enostavno ni rešitev,« je jasen Kacin, saj moramo na vseh področjih nadoknaditi zamujeno iz prvih mesecev epidemije.