Telefonske prevare

95-letna upokojenka po klicu "prijateljice," ki naj bi zaradi korone pristala v bolnišnici, prebrisanim sleparjem nastavila past

S.R.
6. 8. 2020, 09.13
Posodobljeno: 6. 8. 2020, 09.21
Deli članek:

Razne prevare, s katerimi poskušajo lopovi pod krinko pomoči nebogljeni duši grabiti za žepe poštenih občanov, so stare kot človeštvo, a si je druščina takih sleparjev tokrat izbrala napačno tarčo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Prevaranti so naleteli na ostroumno 95-letnico, ki jih je pretentala z njihovim lastnim orožjem. 

95-letna upokojenka iz Hamburga je v torek nenadoma prejela klic ženske, ki se ji je predstavila kot prijateljica. Zaradi korone da je pristala v bolnišnici, zdaj pa nujno potrebuje 30.000 evrov za zdravljenje z ventilatorjem, ji je potarnala po poročanju nemške radiotelevizije Deutsche Welle. Upokojenka je hitro dojela, da gre za potegavščino, a je sodelovala in obljubila, da bo z bančnega računa dvignila 20.000 evrov. Ob tem je na sumljiv klic že opozorila svojo oskrbovalko in ji naročila naj pokliče policijo. Organi pregona so prispeli, pogovoru prisluškovali in ji dajali napotke. Odvila se je zapletena potegavščina, ki se je končala z aretacijo slovaškega državljana.

Policist, bančni uslužbenec in zdravstveni delavec

Sleparka, ki je uspela izprositi obljubo o 20.000 evrih, je želela še dodatnih 11.000 evrov in nato klic prekinila, a so jo hitro kontaktirali njeni pajdaši, med katerimi so se znašli lažni policist, zdravstveni delavec in bančni uslužbenec. Prvi je poklical »policist« z imenom »Schneider« in preveril, če so v stavbi prisotni kakšni drugi možje v modrem, saj da je od banke prejel opozorilo o dvigu večje vsote denarja, zaradi česar bi lahko bila potrebna preiskava morebitne utaje davkov. Sledil je klic »bančnega uslužbenca,« ki je 95-letnico prosil za potrditev, da je z osebnega računa dvignila večjo vsoto denarja. Ko so bili lopovi zmotno prepričani, da policisti niso prisotni, je pa prisoten denar, je znova klicala njena »prijateljica,« ki je pojasnila, da se bo pri njej zglasil zdravstveni delavec. Ta bo denar, ki naj ga upokojenka položi v ovojnico, prenesel v bolnišnico. Kmalu je pred njeno stavbo iz taksija stopil neznan moški in potrkal na njena vrata. Izročila mu je ovojnico, policisti pa so mu nadeli lisice. Kot še poroča Deutsche Welle, je šlo za 47-letnega slovaškega državljana, medtem ko ostale pajdaše še iščejo. 

»Ne zaupajte ljudem, ki se prek telefona predstavljajo za sorodnike ali znance,« je v izjavi za javnost opozorila policija v Hamburgu. Pojasnili so še, da gre za dobro izurjene in spretne sleparje, klic pa je najbolje nemudoma prekiniti.