Ljubljana

Za zaprtimi vrati o posilstvih študentk

S.S.
17. 4. 2020, 21.00
Deli članek:

V četrtek se je mimo oči javnosti začelo sojenje Maročanu, staremu znancu policije, ki naj bi oktobra lani v desetih dneh posilil dve študentki.

Dreamstime
Fotografija je simbolična.

Tožilstvo 36-letnemu Aliju Safiniju očita, da je oktobra lani v Ljubljani dve študentki prisilil k spolnemu odnosu, pri čemer je, da bi dobil svoje, uporabil tako grožnje kot silo. Eno posilstvo pa naj bi storil na še posebno poniževalen način.

Safini naj bi 22-letno študentko napadel 20. oktobra lani v njeni sobi študentskega doma na Kardeljevi ploščadi. Večer prej jo je spoznal na Metelkovi, usodnega dne pa sta se družila v čajni kuhinji študentskega doma, beremo v obtožnici. Ko se je od njega zvečer poslovila in odšla v sobo, ji je po navedbah tožilstva sledil kljub njenemu nasprotovanju. Končno jo je prijel za vrat, porinil na posteljo, slekel ter brcal in boksal, ker se je upirala. Prosila ga je, naj neha, on pa jo je pljunil in ji slino razmazal po obrazu. Večkrat ji je storil silo na postelji, potem pa še pod prho. Ko je odšel, se je dekle zaupalo domačim, ki so poklicali policijo.

Z nožem jo je porezal po obrazu

Policisti so Safinija prijeli šele kakšnih deset dni po napadu, ko je spolni napad prijavilo še drugo dekle. Tudi v tem primeru sta se spoznala na Metelkovi, sodeč po obtožnici, pa ji je Safini v zameno za seks ponujal denar in droge. Ker je ponudbo zavrnila, ji je najprej grozil, da jo bo zabodel, potem pa jo je z nožem porezal po obrazu. Pod prisilo jo je odvedel do ploščadi bližnjega muzeja in jo tam spolno napadel, rešil pa jo je naključni mimoidoči, ki ga je prosila za pomoč. Policija ga je prijela še isto noč, preiskovalni sodnik pa ga je naposled strpal v pripor.

Facebook
Prvo dekle naj bi napadel 20. oktobra lani v njeni sobi v študentskem domu na Kardeljevi ploščadi.

Izključitev javnosti zaradi zaščite žrtev

Obe žrtvi sta Safinija prepoznali kot storilca, kaj točno je povedal v svojo obrambo, pa je ostalo za zaprtimi vrati sodne dvorane, saj je sodnica javnost na predlog obrambe, strinjalo pa se je tudi tožilstvo, izključila zaradi varstva osebnega in družinskega življenja obeh oškodovank, in ker gre za izjemno občutljivo kaznivo dejanje s področja spolne nedotakljivosti. V preiskavi po naših informacijah spolnih odnosov ni zanikal, je pa poudaril, da so bili soglasni. Da je bil v študentski sobi za Bežigradom, dokazujejo tudi analize bioloških sledi nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki so pokazale na prisotnost njegove sperme na postelji, njegove sledi naj bi našli tudi po različnih delih telesa drugega dekleta.