Bohinjske gore

Tragedija pri sestopu s Tošca

G.G.
21. 2. 2020, 19.14
Posodobljeno: 21. 2. 2020, 19.23
Deli članek:

Trije pohodniki so pri vračanju zgrešili pot.

Bobo
Julijske Alpe (fotografija je arhivska).

Danes popoldne se je skupina treh planincev vračala s Tošca, 2275 metrov visoke gore v Julijskih Alpah, s katere se ponuja izjemen razgled na Triglav in na večino okoliških vrhov okrog Bohinja. Približno ob štirih popoldne so zgrešili pot, eden od pohodnikov pa je na precej zahtevnem terenu zdrsnil. Odneslo ga je nekaj sto metrov, so sporočili s PU Kranj in na žalost morali dodati, da je moški na kraju umrl. Na teren, kjer so sestopali pohodniki, se travnatna tla mešajo z ledenimi ploskvami in skalnimi skoki oz. pragi.

Na kraju nezgode je pristal vojaški helikopter z združeno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči in gorskih reševalcev. S helikioterjem so odpeljali tudi planinca, ki nista bila poškodovana.

Ob teh tragični novici policija ponavlja, da so v gorah še vedno zahtevne razmere. Obstaja nevarnost zdrsov na ledenih in spolzkih podlagah, zelo nevarne so tudi suhe trave, ki drsijo enako kot led. Planinci naj prav tako razlikujejo med derezami in verigicami oz. derezicami, o čemer smo že pisali. Prve so za gore, druge pa bolj za gozdne ceste.