Na odpad in v zažigalnico

"Ribiška" smola nekdanjega čebelarja, ki je z marihuano prišel do bogastva v bitcoinih

G.G.
21. 2. 2020, 16.56
Posodobljeno: 21. 2. 2020, 18.10
Deli članek:

V začetku leta 2017 je bil irski preprodajalec prepovedanih drog Clifton Collins v dilemi. Kam naj skrije gesla za dostop do "mamilarskih" bitcoinov.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V bitcoine je namreč pretvoril kar lep znesek - dobrih 50 milijonov evrov. Odločil se je, da bo gesla natisnil na list papirja formata A4, tega pa zatlačil v notranjost ročaja ribiške palice. Opremo za ribolov je hranil v najeti hiši v Cornamoni na zahodni obali Irske.

V naslednjih mesecih so Collinsa med vožnjo ustavili policisti in v njegovem avtu odkrili marihuano v vrednosti približno 2000 evrov. Sledila je kazenska ovadba in sodni postopek, v katerem so ga obsodili na pet let zaporne kazni.

Medtem ko je Collins ždel v zaporu, je njegov najemodajelec prekinil pogodbo in počistil hišo. Med stvarmi, ki jih je zavrgel, je bila tudi oprema za ribolov. Zaposleni na obratu za komunalne odpadke so po poročanju Irish Timesa policiji povedali, da se spomnijo odvržene ribiške opreme, a ta je zdaj že nekje v Nemčiji ali na Kitajskem, kamor pošiljajo odpadke v zažigalnice.

49-letni Collins se je sprijaznil z izgubo, ki jo dojema kot kazen za svojo neumnost.

V začetku 20. stoletja se je sicer preživljal kot varnostnik in čebelar, poročajo irski mediji. Njegov med je bil tako kakovosten, da je prejel tudi nagrado, kljub temu pa se je leta 2005 posvetil bolj donosnemu poslu - trgovanju s kanabisom.