Skrivnostna likvidacija

Primer Novič pod drobnogledom višjih sodnikov

S.S.
10. 2. 2020, 20.40
Deli članek:

Višji sodniki bodo nekaj mesecev pred zastaranjem obravnavali pritožbo tožilstva na oprostilno sodbo Milku Noviču v primeru umora Janka Jamnika.

STA
Milko Nović in njegova obramba.

Višje sodišče v Ljubljani bo v sredo obravnavalo pritožbo tožilstva na oprostilno sodbo Milku Noviču v primeru sojenja po obtožbi za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika.

Kazenski postopek zoper Noviča zaradi suma umora, za katerega sicer prvenstveno velja 50-letni zastaralni rok, bo zastaral, če do septembra letos, dve leti po razveljavitvi sodbe na vrhovnem sodišču, ne bo prišlo do pravnomočne sodbe.

STA
Janko Jamnik

Najprej kriv, potem oproščen

Tožilstvo meni, da je Novič moril iz brezobzirnega maščevanja, ker se je Jamnik leta 2009 podpisal pod njegovo izredno odpoved s Kemijskega inštituta.

Novič je bil aprila 2017 na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojen za umor Jamnika. Ljubljanski višji sodniki so decembra 2017 sodbo potrdili, prav tako 25-letno zaporno kazen. Jeseni 2018 je vrhovno sodišče obe sodbi razveljavilo in odredilo novo sojenje. Novi senat ljubljanskega okrožnega sodišča je Noviča oprostil, in ker se je tožilstvo na to odločitev pritožilo, so zdaj spet na potezi višji sodniki. Ti prvostopenjsko sodbo lahko potrdijo, spremenijo ali razveljavijo in spet odredijo novo sojenje.

Po šestih letih morilec neznan

Umor se je zgodil 16. decembra 2014 na parkirišču restavracije Via Bona na ljubljanskem Viču. Kritičnega večera so imeli uslužbenci Kemijskega inštituta v Via Boni prednovoletno zabavo. Jamnik se je na parkirišče pripeljal ob 19.37, zaklenil, nato pa obležal v mlaki lastne krvi. S posnetkov nadzornih kamer je razvidno, da je bilo pred vhodom v restavracijo takrat devet ljudi, ob strelih pa ni nihče niti trznil, zaradi česar so Novičevi odvetniki prepričani, da je storilec uporabil dušilec zvoka oziroma da za umorom stojijo dobro usposobljeni in vnaprej organizirani profesionalci, ki so morali svoji žrtvi slediti že od doma.