Napad v Londonu

FOTO: To je 20-letnik, ki je z mačeto zabodel dve osebi. Dekle spodbujal k obglavljenju staršev

R.T.
3. 2. 2020, 07.29
Posodobljeno: 3. 2. 2020, 08.38
Deli članek:

Londonska policija je objavila ime napadalca, ki je z mačeto ranil več oseb. Gre za 19-letnega Sudesha Ammana.

MET police
Sudesh Amman

Kot smo pisali, je v južnem londonskem predmestju Streatham moški z mačeto včeraj v popoldanskih urah zabodel dve osebi. Policisti so pohiteli na High Road v Streathamu in pred lekarno ustrelili in ubili napadalca. Ta je zgornjem delu telesa nosil lažno eksplozivno napravo. 

Že za zapahi

V napadu so bile ranjene tri osebe, policisti pa so kasneje objavili ime napadalca. Gre za 20-letnega Sudesha Ammana, ki je bil vse do januarja za zapahi. Razlog? Posedoval je različne teroristične dokumente, zato so ga maja 2018 tudi aretirali. Takrat je po podatkih britanskega časnika BBC, živel v Harrowu ter obiskoval študij znanosti in matematike na tamkajšnji fakulteti. Zaradi kaznivih dejanj povezanih s terorizmom je bil novembra 2018 obsojen na tri leta in štiri mesece zapora, odslužil pa je polovico kazni in pred enim tednom odkorakal na prostost. Ko so ga izpustili, je bil pod nenehnim policijskim nadzorom. Po poročanju tiskovne agencije Reuters je Sudesh v preteklosti svoje dekle je spodbujal k obglavljenju njenih staršev.

20-letnik pa je včeraj uresničil svoje zle namere, vstopil v trgovino in zavihtel mačeto, potem pa je na ulici zabodel še kolesarko. Življenje nobene od ranjenih oseb naj ne bi bilo ogroženo. Sicer je bila lažje poškodovana še ena oseba. Poškodovalo jo je steklo, ki se je zlomilo zaradi policijskih strelov na napadalca. Očividci so sicer na družbenih omrežjih poročali, da so slišali tri strele. 

Napad, povezan s terorizmom

Policisti incident preiskujejo kot teroristično dejanje, kot piše tiskovna agencija Reuters pa je napadu botroval skrajni islamizem.  

Premier Boris Johnson se je že včeraj prek Twitterja zahvalil policiji in reševalnim službam. "Moje misli so s poškodovanimi in vsemi, ki jih to zadeva," je dejal. Dodal pa je tudi, da bo vlada uvedla korenite spremembe pri obravnavi zločincev, ki so že bili obsojeni zaradi terorizma.

London je bil v zadnjih letih prizorišče več terorističnih napadov. Konec novembra je britansko prestolnico pretresel podoben napad, v katerem je moški z nožem zabodel več ljudi. Policija je osumljenca, ki je imel na sebi lažno eksplozivno napravo, ustrelila, ta pa je podlegel poškodbam na kraju dogodka.