Ljubljana

David zaštihal Evrisa pred očmi lastne mame

S.S.
24. 1. 2020, 06.52
Deli članek:

Višji sodniki so te dni pod drobnogled vzeli pritožbo obrambe na obsodilno sodbo Davida Batiča; na prvi stopnji so mu za poskus uboja Evrisa R. prisodili pet let zapora. Svojo odločitev bodo višji sodniki vpletenim posredovali pisno.

Samo Strel
Obtoženi David Batič trdi, da je Evrisa R. zabodel v samoobrambi, potem ko je iz žepa pomotoma namesto solzivca potegnil nož.

Incident se je zgodil osmega novembra predlani na parkirišču Hubadove ulice 4 za Bežigradom v Ljubljani, ko je Batič po navedbah tožilstva z nožem v hrbet in ledveni del zabodel Evrisa, z namenom, da mu vzame življenje. Ostalo pa je »le« pri poskusu kaznivega dejanja uboja, ker je bil oškodovanec pravočasno oskrbljen s prvo pomočjo, pa tudi sicer je napadalec zgrešil vitalne organe.

Sodišče prve stopnje je po štirih sklicanih narokih presodilo, da je obtoženi kriv, ker pa je kaznivo dejanje storil v času pogojne obsodbe na sedem mesecev zapora zaradi nasilja v družini, so mu sodniki to preklicali in mu določili enotno kazen pet let in pet mesecev zapora. Tožilstvo na sodbo ni imelo pritožb in se včerajšnje seje višjih sodnikov sploh ni udeležilo, obramba pa si v pritožbi prizadeva za milejšo kvalifikacijo obtožnice in posledično milejšo kazen. Po mnenju zagovornika obtoženca, odvetnika Milana Vajde, je šlo v obravnavanem primeru kvečjemu za povzročitev hude telesne poškodbe, in ne poskus uboja. Kot je poudaril Vajda, je Batiča na Hubadovo pripeljala mama, ki je dogajanje potem tudi spremljala iz neposredne bližine, kar po njegovem mnenju kaže, da Batič ni imel namena nikogar poškodovati oziroma se ni pripravljal na storitev kaznivega dejanja. Spomnil je tudi, da se je oškodovanec pozdravil v 14 dneh in da so vsi akterji živi ter zdravi.

Hotel se je samo pogovoriti …

Batič se je sicer zagovarjal, da je na Hubadovi hotel razčistiti nekatera nerešena vprašanja v zvezi z avtom in motorjem, za katera trdi, da sta mu jih ukradla Dino D. in oškodovanec Evris. »Takoj ko sem se približal njunemu avtu, sta me napadla,« je dejal. Pojasnil je, da ga je najprej napadel Evris, potem pa še Dino, zato je hotel poprijeti za solzivec, a je zagrabil nož, s katerim je nato Evrisa med prerivanjem nekako zabodel. »Ko ga je mama začela vleči z mene, se je začel dreti, da sem ga zabodel,« je dejal. Pojasnil je tudi, da ima nož in solzivec vedno s sabo zaradi lastne varnosti, saj je bil približno dva meseca pred inkriminiranim dogodkom oropan v Kamniku, storilci so mu vzeli telefon in 30 evrov, dogodka pa sicer ni prijavil policiji. Druga dva glavna protagonista nasprotno trdita, da ju je brez razloga prvi napadel Batič. Vsi se sicer med seboj poznajo, v kritičnem trenutku pa so bili pod vplivom trave.

Batič je bil v preteklosti že dvakrat obsojen zaradi nasilja v družini, obakrat na račun svoje mame. Enkrat je bil obsojen na osem mesecev zapora, drugič pa na sedem mesecev pogojno.