OROŽJE IN GROŽNJE

Začela je kričati, naj izgine, in mu zagrozila, da bo poklicala policijo, a Jeton ji je iztrgal telefon iz rok in ...

Boris Blaić / Dolenjski list
10. 1. 2020, 20.05
Deli članek:

Pred družinsko hišo v naselju v okolici Rake je 28. junija lani potekala prava drama, ko je okoli 20.30 Jeton Zumeri agresivno pripeljal do hiše nekdanjega dekleta.

B.B./Dolenjski list
Jeton Zumeri

Jeton Zumeri naj bi bil do nekdanjega dekleta zelo posesiven, želel naj bi, da bi bila ves čas doma, ko je začela zveza razpadati, pa naj bi ji tudi večkrat grozil in jo celo udaril.

Njena mama ga je pričakala na dvorišču, saj je vedela, kaj bo sledilo: zahteve, da hoče govoriti z njeno hčerko, ki se je skrivala pred njim, in grožnje, kaj vse bo naredil, če se to ne bo zgodilo. Ženska je začela kričati, naj izgine, in mu zagrozila, da bo poklicala policijo. A Jeton ji je iztrgal telefon iz rok, segel v torbico in iz nje potegnil veliko črno pištolo. Repetiral jo je in jo nastavil ženski na glavo. Takrat je izza hiše prišel oče Jetonovega nekdanjega dekleta in nekako umiril razmere. S srboritim mladeničem sta stopila nekoliko vstran, mladoletno dekle, ki se je pred nekdanjim fantom skrivalo v hiši, pa je poklicalo policijo. Možje postave so 29-letnega Zumerija, ki je že nekaj let »na radarju« posavskih policistov, odvedli v pridržanje, ta se je podaljšal v pripor, ki še vedno traja, v prihodnjih dneh pa se bo spremenil v zapor, saj je bil Zumeri v ponedeljek na krškem okrožnem sodišču obsojen za kaznivi dejanji nedovoljene posesti orožja in nasilništva. Sodnica Marija Breznik mu je za obe dejanji prisodila dveletno zaporno kazen. Sojenje Zumeriju za nasilništvo se je na krškem okrožnem sodišču začelo pozno jeseni, tožilstvo pa je očitkom o grdem ravnanju z nekdanjim dekletom in njeno družino pridružilo še nezakonito posedovanje orožja.

»Ima bujno domišljijo, ni pa nevaren«

»Obtoženi svoje ravnanje delno priznava, a ga poskuša minimalizirati in opravičiti, češ da je bil on tisti, ki je oškodovanko rešil iz pekla odvisnosti. Toda njegovo ravnanje presega običajno ravnanje, ki izhaja iz prizadetega ega. Sporočila, ki jih je pošiljal nekdanjemu dekletu in njegovi mami, so pri njima povzročili občutek ogroženosti, prav tako je z nekdanjim dekletom grdo ravnal in ga tudi udaril,« je v zaključni besedi poudarila višja državna tožilka Barbara Žigante Jenkole. Kot je dejala, je svoje grožnje in ravnanje stopnjeval, oškodovanki pa nista mogli vedeti, ali bo šel na koncu še korak dlje, sploh ker naj bi se Zumeri v preteklosti pred dekletom hvalil, da so on in njegovi »pospravili« že precej ljudi. Zumerijev odvetnik Dušan Medved je v zaključni besedi zatrdil, da njegov varovanec še zdaleč ni tako nevaren in agresiven, kot se ga prikazuje. »Ima pa bujno domišljijo, rad se repenči in veliko mu pomeni, da je v središču pozornosti. To so znaki psihološke motnje, a to ne pomeni, da je nevaren in ogrožajoč.« Zatrdil je, da je Zumeri nekdanje dekle želel zgolj zaščititi pred tem, da bi znova padla v slabo družbo, in da mu nikakor ni vseeno zanjo. »Mogoče tega res ni izrazil na primeren način, še zdaleč pa ni bila ogrožena ali v podrejenem položaju.«

A kot rečeno, sodnica Breznik teh pojasnil ni sprejela. Zumeriju je za nezakonito posedovanje orožja dosodila eno leto in en mesec zapora, za nasilništvo pa eno leto zapora oziroma enotno kazen dveh let zapora. Sodba še ni pravnomočna, je pa sodnica do nastopa zaporne kazni Zumeriju zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšala pripor. Zumeri je kljub napovedi odvetnika, da se bodo na sodbo pritožili, že zaprosil za predčasen začetek prestajanja kazni, v katero se mu bo vštel tudi čas, ki ga je prestal v priporu.