Ukrajinsko letalo

Mesto strmoglavljenja: preiskovalce prehiteli buldožerji

J.P.
10. 1. 2020, 19.29
Posodobljeno: 10. 1. 2020, 19.58
Deli članek:

Prisotnost delovnih strojev sproža skrbi glede morebitne odstranitve pomembnih dokazov.

Profimedia
Na letalu so bili večinoma tuji državljani.

Le nekaj ur po tistem, ko je v sredo zjutraj le tri minute po vzletu s teheranskega letališča na poti proti Kijevu z neba omahnilo ukrajinsko potniško letalo, so bili na mestu strmoglavljenja opaženi buldožerji. CBS danes poroča, da na mestu strmoglavljenja ni več delov letala; lokacija ni varovana, ljudje pa prosto prebirajo preostali drobir.

Umrlo je vseh 176 ljudi na krovu letala ukrajinske letalske družbe Ukraine International Airlines (UIA). Večina jih je bila Irancev, med potniki pa je bilo tudi 63 Kanadčanov, deset Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci, trije Britanci in dva Ukrajinca. Vseh devet članov posadke je bilo Ukrajincev.

Po poročanju tujih medijev je zelo verjetno, da je bilo dragoceno dokazno gradivo bodisi kompromitirano bodisi izgubljeno. Ukrajinski preiskovalci so sicer imeli dovoljenje, da dostopajo do mesta strmoglavljenja potniškega letala, a do tja niso uspeli priti, preden so svoje opravili buldožerji. Je pa ukrajinski zunanji minister Vadim Pristajko sporočil, da so že dobili dostop do črnih skrinjic letala, delov letala in prizorišča strmoglavljenja, potem ko so v Iran poslali približno 50 strokovnjakov. Po njegovih besedah Iran z njim »popolnoma sodeluje«.

Sestrelitev

Kot smo že poročali, Iran zanika trditve ZDA, Kanade in Velike Britanije, da je ukrajinsko potniško letalo sestrelila iranska raketa zemlja-zrak. Najverjetneje pomotoma. Je pa iz Irana prišla novica, da naj bi letalo pred vzletom imelo mehanske težave in da naj ne bi bilo primerno za vzlet. Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes zatrdil, da nima razloga, da ne bi verjel poročilom zahodnih držav, ki kažejo na to, da je Iran sestrelil potniško letalo. Iz Washingtona se je oglasil tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo. »Verjamemo, da je letalo verjetno sestrelila iranska raketa. Preden bomo sprejeli dokončen sklep, bomo dovolili da se preiskava konča,« je dejal.

Črni skrinjici 

V Iranu naj bi danes odprli črni skrinjici, a zaenkrat ni znano, kdo naj bi analiziral podatke. Kaj pa, če bi bili preveč poškodovani? Pristojni so dejali, da nameravajo v tem primeru za pomoč pri preiskavi, ki bi lahko trajala leto do dve leti, zaprositi Rusijo, Kanado, Francijo ali Ukrajino. Iranska državna televizija je danes pokazala obtolčeni črni skrinjici in dodala, da bo podatke mogoče pretočiti in analizirati.

New York Times in CNN sta objavila videoposnetek domnevne sestrelitve letala. Pristnosti posnetka sicer še niso potrdili.