Usmrajeni odnosi

Sosedski spor: smrad po siru je prodiral skozi okna in celo električne vtičnice

S.R.
18. 12. 2019, 08.34
Posodobljeno: 18. 12. 2019, 22.40
Deli članek:

Lastnika prodajalne sira je zvlekla na sodišče, ker ji je prepovedal lepljenje protestnih plakatov na svoja izložbena okna.

Profimedia
V kraju Bad Heilbrunn, ki šteje slabih 4000 prebivalcev, se soočajo s sosedskim sporom zaradi vonja.

Wolfgang Hofmann je lastnik trgovine Tölzer Kasladen v manjšem nemškem kraju Bad Heilbrunn južno od Münchna. Gre za prodajalno sira. Kot je za nemške medije pojasnil sam, ima na zalogi več kot 200 vrst sira, hkrati pa v prostorih prodajalne stara več kot tri tone teh plemenitih mlečnih izdelkov. 

V stanovanju nad prodajalno živi Manuela Kragler, ki ji gre Hofmannov sir tako močno v nos, da je začela na okna prodajalne lepiti opozorilne plakate z nosovi, s katerimi je opozarjala na smrad. Hofmann je nepresenetljivo menil, da nalepke škodijo ugledu njegove prodajalne in poslu kot takem. Hkrati vseskozi trdi, da smradu dejansko ne oddajajo njegovi siri, temveč je posledica kmetijskih dejavnosti na območju. Kakor koli, Kraglerjeva se je obrnila na sodišče, ker ji je Hofmann prepovedal vse protestne aktivnosti okoli smrdljivega zapleta, ki se med sosedi vleče že vse od leta 2016. 

Okrožno sodišče v Münchnu je včeraj odločilo, da lahko Kraglerjeva še naprej izraža nezadovoljstvo in protestira, a le »verbalno,« plakatiranje pa so ji prepovedali, poroča nemški Das Bild. Še naprej lahko tako tarna, »da je vonj moteč in da smrdi,« saj gre za »izražanje mnenja,« so svojo odločitev pojasnili na sodišču. Kraglerjeva, ki je vseskozi trdila, da je smrad v njeno stanovanje prodiral skozi okna, po stopnišču in celo skozi električne vtičnice, je s sodbo zadovoljna. Hofmann, ki je sosede na sodišču obtožil, da so v elektro omarico sami skrivali sir, ki je nato zgnil in še dodatno prispeval k vonjavam, pa razmišlja, da bi svoj posel preselil drugam.