Brez podpore parlamentarnih odborov

Zaslišanje Mlinarjeve v znamenju žgoče razprave o njenem državljanstvu

S.R./STA
18. 12. 2019, 07.07
Posodobljeno: 18. 12. 2019, 07.24
Deli članek:

Kandidatka za ministrico brez resorja, pristojnega za razvoj in kohezijsko politiko, Angelika Mlinar včeraj po večurnem zaslišanju ni prepričala članov parlamentarnih odborov za EU in gospodarstvo. Razpravo je zaznamovala polemika o državljanstvu Mlinarjeve.

Bobo
Angelika Mlinar

Odbor za zadeve EU je sklep o tem, da je bila predstavitev Mlinarjeve ustrezna, zavrnil z devetimi glasovi proti sedmim, odbor za gospodarstvo pa z osmimi proti osmim. Mlinarjeva je v uvodu včerajšnje skupne seje dveh parlamentarnih odborov dejala, da je Slovenija solidna na področju črpanja evropskih sredstev, se pa stvari lahko izboljšajo. "Za to bo treba osvežiti akcijski načrt, ga redno spremljati in striktno izvajati," je napovedala. 

V tem Mlinarjeva vidi tudi enega izmed največjih izzivov, in sicer je treba po njenem mnenju vse aktivnosti usmeriti v pospešitev izvajanja aktivnosti na terenu. "To je predvsem naloga posredniških organov, ki sredstva dodeljujejo konkretnim projektom in programom," je dodala. 

Državljanstvo

Člani odbora so v večurni razpravi Mlinarjevo spraševali o konkretnih načrtih za bolj uspešno črpanje, pri čemer so bili nekateri opozicijski poslanci kitični do izbora SAB za novo ministrico brez listnice, odprla pa se je tudi žgoča razprava o njenem državljanstvu. Mlinarjeva je namreč koroška Slovenka, avstrijskemu pa je v ponedeljek dodala še slovensko državljanstvo. 

"Vi ste rojeni, kjer ste bili rojeni in jaz sem bila rojena, kjer sem bila rojena. Vi si tega niste izbrali, jaz si tega nisem izbrala," je začela Mlinarjeva. Kot je izpostavila, se je bila pripravljena odreči avstrijskemu državljanstvu, a ji je bilo v veliko čast, da se ji ni bilo treba in da se je tudi uradna Avstrija izrekla za to, da ji je v interesu, da obdrži avstrijsko državljanstvo. 

Kljub skoraj šesturni razpravi in odgovarjanju na vprašanja Mlinarjeva članov parlamentarnih odborov ni prepričala. Zdaj bosta morala odbora najpozneje v dveh dneh predsednikoma vlade in državnega zbora posredovati mnenji, ki sta ju sprejeli, nato bo imel premier Marjan Šarec tri dni po prejemu možnost umika kandidature Mlinarjeve. V tem primeru bo moral hkrati predložiti tudi novo kandidaturo za ministra.

Bobo
Angelika Mlinar

Odziv stranke SAB

Mlinarjeva po zaslišanju izjav ni dajala. Pisno se je včeraj po zaslišanju odzval generalni sekretar stranke SAB Jernej Pavlič: "V SAB smo predlagali najboljšo kandidatko za ta resor, osebo z znanjem in bruseljskimi izkušnjami. Mlinarjeva je zaslišanje opravila odlično, veliko bolje od nekaterih, ki so že bili ministri, in bi si zato zaslužila podporo pristojnih dveh odborov." 

Današnje glasovanje je po njegovem mnenju dejansko "samo izraz tega, da imamo manjšinsko vlado in da koalicija na nobenem odboru nima večine". Glasovanje v državnem zboru, ko so prisotni vsi poslanci, pa je nekaj drugega, je spomnil generalni sekretar SAB. Tako so v stranki prepričani, da Mlinarjeva zaradi svojih izkušenj in tudi na podlagi včerajšnjega nastopa lahko dobi podporo na plenarni seji in postane ministrica. 

Spomnil je, da je opozicija v preteklosti že podprla njihove predloge, med njimi dvig odmernega odstotka za pokojnine in brezplačni javni prevoz za upokojence. "In Angelika Mlinar je nov dober predlog," je zapisal Pavlič, prepričan, da bi za Slovenijo kot ministrica lahko veliko naredila.