Registriral v tujini, vozil pa pri nas

Slovenec luksuzna avtomobila registriral v tujini, uporabljal pa v Sloveniji – Furs mu je stopil na prste: od višine davka se zvrti

J.P.
18. 12. 2019, 08.35
Posodobljeno: 18. 12. 2019, 09.18
Deli članek:

Prvi nadzor obdavčitve luksuznih avtomobilov je zaključen.

Bobo
Fursu je moral plačati 219.000 evrov davka (fotografija je simbolična).

Finančna uprava RS (Furs) je med nadzorom zavezancev, ki svoje luksuzne avtomobile registrirajo v tujini, dejansko pa jih uporabljajo v Sloveniji, da bi se tu izognili plačilu davka, zaključila en postopek inšpekcijskega nadzora.

Za nižje dajatve

Kot so sporočili, fizične osebe iz Slovenije v drugi državi članici EU ustanovijo družbo zgolj zato, da preko nje kupijo in registrirajo luksuzna vozila in se na ta način izognejo plačilu dajatev v Sloveniji. Vozila pa dejansko uporabljajo v Sloveniji. Kar pomeni, da bi morala biti vozila registrirana v Sloveniji in da bi morale biti tu plačane vse dajatve. "Glavni namen navedenih transakcij je, da se doseže nižja obremenitev z dajatvami, ki so povezane z nakupom in registracijo vozil, kot bi bila obremenitev takšnih vozil v Sloveniji," so sporočili s Fursa.

Registrirani v tujini

Da to nekomu dokažejo, je zavoljo mednarodne izmenjave informacij lahko potrebnega kar nekaj časa. Tako so dokončali en postopek nadzora – kot so ugotovili, je zavezanec za davek, torej slovenska pravna oseba, pri prodajalcu v Sloveniji kupil dve osebni vozili visokega cenovnega razreda, pri tem pa navedel naziv in naslov svoje poslovne enote v EU ter tujo identifikacijsko številko za DDV. Dobavitelj vozila ga je zato oprostil plačila DDV in DMV v Sloveniji. "Ugotovljeno je bilo, da sta obe vozili  sicer registrirani v drugi državi članici, vendar se dejansko nahajata in uporabljata v Sloveniji. V postopku nadzora je bil dodatno obračunan davek na dodano vrednost v znesku 94 tisoč EUR in davek na motorna vozila v znesku 125 tisoč EUR. Skupaj torej 219 tisoč EUR davka," so še sporočili s Fursa.