Umor direktorja Kemijskega inštituta

Dodeljeni isti sodniki, Novičevi odvetniki se bodo obrnili na ustavno sodišče

S.R./STA
26. 11. 2019, 12.14
Posodobljeno: 26. 11. 2019, 12.16
Deli članek:

Predsednik ljubljanskega višjega sodišča Anton Panjan je zavrnil zahtevo odvetnikov Milka Noviča, da o primeru v drugo ne bi odločali isti višji sodniki kot prvič.

STA
O primeru Novič bodo na višjem sodišču tudi v drugo odločali isti sodniki

O pritožbi tožilstva na prvostopenjsko oprostilno sodbo Milku Noviču bodo odločali isti sodniki, ki so v prvem sojenju pritrdili obsodilni sodbi, poroča Dnevnik. 

Novič je bil aprila 2017 na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojen umora direktorja Kemijskega inštituta Boruta Jamnika. Ljubljanski višji sodniki so decembra 2017 sodbo potrdili, prav tako tudi 25-letno zaporno kazen. Lanskega oktobra je vrhovno sodišče obe sodbi razveljavilo in odredilo novo sojenje. Novi senat ljubljanskega okrožnega sodišča je Noviča oprostil, in ker se je tožilstvo na to odločitev pritožilo, so zdaj spet na potezi višji sodniki. Ti prvostopenjsko sodbo lahko potrdijo, spremenijo ali razveljavijo in spet odredijo novo sojenje.

Prepričani so, da ne morejo biti nepristranski

Novičeva obramba je najprej zahtevala, da o pritožbi zaradi razvpitosti zadeve sploh ne bi odločali na ljubljanskem sodišču, a je vrhovno sodišče oktobra to zavrnilo. Nato pa je bil primer na višjem sodišču v Ljubljani dodeljen istemu senatu kot v prvem sojenju. Kot so na sodišču pojasnili za Dnevnik, je bil dodeljen v skladu s sodnim redom in razporedom dela. 

Obramba je prepričana, da ta trojica sodnikov ne more biti neobremenjena in nepristranska, saj že ima izoblikovano mnenje o Novičevi krivdi. Zato so za časnik napovedali, da se bodo obrnili na ustavno sodišče, kjer se bodo sklicevali na kršitev pravice do nepristranskega sodišča. 

Predsednik ljubljanskega višjega sodišča Anton Panjan pa meni, da ni razlogov, ki bi kazali, da bodo isti sodniki odločali pristransko.