Ubežnika

Aretirali so ju 23 let po umoru

G.G.
22. 11. 2019, 14.04
Posodobljeno: 22. 11. 2019, 14.08
Deli članek:

Po dolgih letih iskanja so prijeli morilca britanskega državljana Marcusa Mitchella.

Europol
Jean-Claude Lacote in Hilda van Acker pred približno dvajsetimi leti.

Zgodba sega v leto 1996. Angleški poslovnež Marcus Mitchell je poslovno sodeloval s francoskim državljanom Jeanom-Claudeom Lacotom. Ko je ugotovil, da ga je ta prevaral, se je z njim 23. maja srečal v belgijskem obalnem mestu De Haan. V gozdičku v bližini se je tudi končalo njegovo življenje. Lacote ga je ustrelil v glavo.

Še isti dan sta se Lacote in njegova partnerka Hilda van Acker vkrcala na trajekt in odpotovala v Anglijo. Čez dva dni so na obali v Lymingtonu našli dokumente, ki so pripadali umorjenemu Mitchellu.

Lacota in Van Ackerjevo so še istega leta aretirali v Belgiji. Ker niso imeli zadostnih dokazov zoper njiju, so ju kmalu izpustili. Svobodo sta izkoristila za pobeg v Južnoafriško republiko, kljub temu, da je Interpol za njima razpisal tiralico. Lacote je na jugu Afrike med letoma 2000 in 2003 vodil celo televizijski resničnosti šov, a je spet zabredel v goljufije. Leta 2007 so ga prijeli zaradi poslovne goljufije in ga strpali v pripor v Johannesburgu. V nepojasnjenih okoliščinah mu je uspelo zbežati še pred sojenjem. V organizacijo pobega naj bi bila vključena njegova partnerka.

Belgijske oblasti so si v teh letih prizadevale za izročitev, vendar niso bile uspešne. So pa oba v odsotnosti obsodili na dosmrtno zaporno kazen.

Policija Slonokoščene obale
Jean-Claude Lacote in Hilda van Acker danes.

Po pobegu iz zapora se je za Lacotom in Van Ackerjevo izgubila sled. Do torka, ko je iz Abidžana v Slonokoščeni obali prišlo sporočilo, da so aretirali najbolj znana ubežnika pred belgijsko roko pravice. Ubežnika sta si spremenila imeni in priimka. Jean-Claude Lacote je postal Stephane Lacote, Hilda van Acker pa Marlene Lacote. Oba bodo izročili belgijskim oblastem.