Trpljenje male deklice

Mačeha bi ji »razbila čeljust,« da ji je ne bi bilo treba več poslušati

R.T.
15. 11. 2019, 09.41
Posodobljeno: 15. 11. 2019, 09.54
Deli članek:

Za zapahi je včeraj pristal še eden od osumljencev v primeru 11-letne ameriške, ki je šest let trpela pod kruto roko krušnih staršev.

YouTube
Za socialno delavko so na vrata potrkali policisti.

Brown County Sheriff's Office
Margaret Breeze

Znanih je vse več informacij o tragičnem primeru 11-letnice iz vasice Georgetown v ameriški zvezni državi Ohio. Pred šestimi leti sta jo v rejništvo sprejela zakonca Breeze, a se je izkazalo, da jo je namesto novega doma pričakal pekel. Njeno 47-letno mačeho Margaret Breeze so aretirali že septembra, ko so za zgodbo o trpinčenju, zlorabah in stradanju za štirimi stenami zanemarjenega domovanja na robu vasice končno izvedeli pristojni organi. Včeraj so aretirali še 61-letnega Charlesa Breezea, poročajo ameriški mediji. Tožilstvo partnerja obtožuje, da sta 11-letnico stradala in drugače zlorabljala do te mere, da je bilo njeno življenje ogroženo. Glede na navedbe iz poročila o hišni preiskavi sta jo tudi pretepala, snemala, jo zaklepala ter tudi drugače telesno in psihično trpinčila, pri čemer je družinski bič v rokah večinoma držala mačeha. 

Na enem od posnetkov, ki so jih policisti zasegli med hišno preiskavo, je slišati, kako Margaret na deklico kriči, naj utihne, in ji grozi, da ji bo »razbila čeljust, da je ne bo treba več poslušati.« A to je le kapljica v morje trpljenja, ki ga je morala prenašati deklica. 

Črna ovca v družini 

V povsem zanemarjeni hiši, polni smeti, škatel, umazane posode, starih veder in oblačil so poleg obeh zakoncev in deklice živeli še njun odrasel sin s soprogo in otroki. Zunaj so bile razmere podobne. Policiste so na posestvu pričakale smeti in privezane živali. Naokoli so ležale pločevinke in vrečke, v ozadju pa je rjavela gugalnica. A je bila vsaj kar zadeva ljudi zlorabe deležna le 11-letnica. Ko so njeno mačeho vprašali, kje deklica spi, je odgovorila, da »spi kjer koli hoče.« Policisti domnevajo, da je spala v prikolici vstran od hiše ali pa v sobi z »belimi vrati,« v katero so jo zaklepali. Le eno je gotovo, da je običajno spala na stari vzmetnici, prepojeni z urinom.

Pristojne službe poklical učitelj

Vsi otroci so se sicer šolali doma, pri čemer jim je pomagal računalnik. Ta je deklici tudi rešil življenje. Ko je prek spleta opravljala enega od testov, je učitelju potarnala, da jo boli trebuh in da je lačna. Predlagal ji je, naj si vzame nekaj hrane in se vrne, a mu je odpisala, da ne more, saj da ji dajo zgolj prgišče riža na dan, vsakič ob polnoči. Takrat je učitelj zavrtel številko centra za socialno delo, ki je tja poslal socialno delavko. Nekaj dni za njo so tja prispeli policisti. Deklica je takrat tehtala 21 kilogramov, bila je podhranjena, imela pa je tudi poškodbe jeter. Trpela je za redkim sindromom Kvašiorkor, hudim pomanjkanjem beljakovin, ki se pojavlja pri podhranjenih otrocih, a le redko zunaj podsaharske Afrike. Pristojne oblasti so družini odvzele tudi preostale otroke, ki pa niso kazali znakov zdravstvenih težav.