Trening uspešen

Plužili že pred enim tednom, pripravljeni tudi na sneg v nižinah

G.G./STA
15. 11. 2019, 08.58
Posodobljeno: 15. 11. 2019, 09.45
Deli članek:

Zima je čas, ko se lahko izkažejo plužne službe. V zadnjem tednu so se ogrevali na višje ležečih delih Gorenjske.

promet.si
Plužne službe so lahko vadile na prelazih. Tako je danes na Korenskem sedlu.
Prelaz Vršič bo predvidoma čez vikend ostal ostal, saj se obetajo nadaljnje padavine. Na cesti na Korenskem sedlu je obvezna uporaba verig na avstrijski strani.

Vodja vzdrževanja cest v Gorenjski gradbeni družbi Damijan Pestotnik je povedal, da so že prejšnji petek zvečer oziroma v noči na soboto plužili in posipali na območju Kranjske Gore, Podkorena, Rateč in Korenskega sedla. Gre za območja, kjer zaradi nižjih temperatur dež običajno prej prehaja v sneg kot v drugih delih Slovenije.

Snežilo je tudi nižje. V sredo so na območju Rateč dočakali novo relativno veliko snežno pošiljko in znova so morali poprijeti za lopate. Zapadlo je nekaj več kot deset centimetrov snega. Kot je dejal Pestotnik, ob delu zimske službe težav na cestah sicer ni bilo, k temu pa je pripomoglo tudi to, da ni bilo hudega mraza.

V Ratečah so imeli zgolj pet mesecev predaha med prejšnjo in novo snežno sezono. Minula zima se je namreč v Ratečah končala zelo pozno, saj je v začetku maja v le nekaj urah zapadlo okoli 15 centimetrov snega. Tako obilnega sneženja v Ratečah v maju niso pomnili vse od leta 1985.

Pestotnik je zagotovil, da so sicer že pripravljeni na začetek pluženja in posipanja tudi v nižje ležečih predelih Gorenjske in območjih okoli Ljubljane, ki jih prav tako pokriva Gorenjska gradbena družba. Na voljo za zimsko službo ima podjetje več kot 60 vozil in ko bo zapadel sneg, po Pestotnikovih ocenah ne bi smelo biti večjih težav.