Terorizem

FOTO in VIDEO: Razdejanje v središču Limburga povzročil 32-letni Sirec

S.R.
8. 10. 2019, 08.09
Posodobljeno: 8. 10. 2019, 11.35
Deli članek:

Nemška policija še vedno preiskuje včerajšnji "incident" v Limburgu, v katerem je bilo poškodovanih devet ljudi. Po zadnjih informacijah naj bi šlo za teroristično dejanje.

Reuters
Razdejanje v središču Limburga.

Včeraj malo po 17. uri je v središču mesta Limburg v nemški zvezni deželi Hessen moški ukradel tovorno vozilo in trčil v najmanj sedem vozil, v katerih je ostalo ujetih več ljudi. V incidentu se je poškodovalo devet oseb, vključno z voznikom. Nemški mediji so sprva poročali o 17 poškodovanih in celo smrtnih žrtvah, a je tiskovni predstavnik policije to pozneje zanikal, poroča nemški Zeit Online.

Moški naj bi tovornjak sicer ukradel v neposredni bližini incidenta, potem ko je iz vozila izvlekel tovornjakarja in za volan sedel sam. Na vprašanje, ali je šlo za teroristični napad, je tiskovni predstavnik zvečer odgovoril, da ne izključujejo nobene možnosti in da policija ob podobnih incidentih vedno preiskuje tudi to možnost. Mediji so sprva poročali, da naj bi eden od očividcev voznika slišal večkrat zakričati "Allah." Medtem je nemška policija sporočila, da zadevo preiskujejo v različnih smereh, prebivalce pa obenem opozorila, naj ne delajo prehitrih zaključkov.

Glede na zadnje informacije vendarle kaže, da je šlo za terorizem. Kot je poročala televizijska hiša ZDF, ki se sklicuje na vire iz varnostnih služb, preiskovalci incident zdaj obravnavajo kot teroristično dejanje. Das Bild ob tem poroča, da naj bi storilec že večkrat poskušal ukrasti oziroma ugrabiti tovorno vozilo. Šlo naj bi za leta 1987 rojenega sirskega državljana, ki je v Nemčijo prispel leta 2015 in ki naj bi mu pred nekaj dnevi zavrnili prošnjo za azil. Policija naj bi ga sicer v preteklosti že obravnavala zaradi kaznivih dejanj, povezanih s tatvinami, drogo in nasiljem. Po poročanju nekaterih medijev naj bi včerajšnje dejanje zagrešil pod vplivom droge.