Končala pod medvedjo šapo

Zapustila je kočo in se ni vrnila; ob njenem truplu je hlačala agresivna medvedka

S.R.
6. 9. 2019, 09.05
Posodobljeno: 6. 9. 2019, 09.14
Deli članek:

V brutalnem napadu črnega medveda na zasebnem otoku v Kanadi je umrla 62-letna Američanka.

Profimedia
Ameriški črni medved je najbolj razširjena vrsta medveda, ki izvira iz Severne Amerike.

Catherine Sweatt-Mueller je v nedeljo zvečer zapustila varno zavetje odročne družinske koče na kanadskem otočku Red Pine Island. Sprehodila se je do svojih dveh psov. Ni se vrnila. 

Njeni starši so postali zaskrbljeni, ko je bil čas za večerjo, Catherine pa še vedno ni bilo na spregled. Ko sta se do koče vrnila samo psa, pri čemer je bil eden poškodovan, so poklicali pomoč. Le 30 minut pozneje so na otok že stopili policisti in obstali pred grozljivim prizorom. Ob truplu je stala sovražno nastrojena medvedka, pripadnica ameriškega črnega medveda, najbolj razširjene vrste medveda v Severni Ameriki. Policisti so jo usmrtili. V bližini sta sicer hlačala še dva pripadnika te medvedje vrste.  

»Če vas napade črni medved, se mu morate postaviti po robu. Če vas napade grizli, je običajno dovolj, če se uležete na tla in se delate mrtve,« je za lokalne medije pojasnil strokovnjak za prostoživeče živali Andy Tri. Pojasnjuje, da je treba zagnati hrup, kričati in se sploh vesti agresivno, ob tem pa se počasi umikati. Odsvetuje se, da mu obrnete hrbet in poskušate zbežati. Napadi črnih medvedov so sicer redki. V celotni ZDA je v zadnjih 22 letih pod njihovo šapo umrlo 25 ljudi. Kot je že znano, so najnevarnejše medvedke z mladiči.