Srečanja s protestniki ni na urniku

Merklova zaskrbljena: izrazila upanje v hitro rešitev trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko

A.S./STA
6. 9. 2019, 07.30
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob začetku obiska v Pekingu izrazila upanje v hitro rešitev trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Kot je dejala ob začetku srečanja s kitajskim premierjem Li Keqiangom, dolgotrajna trgovinska vojna med največjima svetovnima gospodarstvoma vpliva tudi na druge države.

Profimedia
Angela Merkel

Nemško gospodarstvo je na robu recesije, saj je v drugem četrtletju leta zaradi manjšega izvoza zabeležilo negativno rast. Kitajsko gospodarstvo medtem raste najpočasneje v zadnjih treh desetletjih, kar je posledica ameriških carin na več sto milijard dolarjev kitajskega izvoza.

Merklova, ki jo na tridnevnem obisku na Kitajskem spremlja velika gospodarska delegacija, je izrazila tudi upanje, da bo investicijski sporazum med Evropsko unijo in Kitajko kmalu zaključen.

Nemčija in EU sta v zadnjih letih zaostrili pogoje za tuje investicije, zato iz Pekinga prihajajo očitki o protekcionizmu. Investicijski sporazum bi odstranil nekatere ovire za vlagatelje in si ga želita tako evropska kot kitajska stran.

Kitajsko-nemški odnosi so trdni in čeprav imata nekaj odprtih vprašanj, sta naredili napredek pri njihovem reševanju, je povedala nemška kanclerka.

Li je pred pogovori Merklovo sprejel z vojaškimi častmi. Voditelja sta med slovesnostjo v Veliki dvorani ljudstva sedela, potem ko je Merklovo poleti med podobnimi dogodki večkrat obšla tresavica. Li je med igranjem kitajske himne stal.

Merklova se bo danes udeležila tudi zasedanja kitajsko-nemškega gospodarskega svetovalnega odbora, ki združuje poslovne voditelje in politike. Zvečer jo bo na večerji gostil kitajski predsednik Xi Jinping. Nemška kanclerka bo v soboto obisk nadaljevala v Wuhanu, kjer se bo srečala z gospodarstveniki in študenti univerze Huazhong.

Merklova bo v pogovorih s kitajskimi voditelji kot običajno načela tudi vprašanje človekovih pravic. Pred odhodom v Pekingu so jo voditelji protestnega gibanja v Hongkongu zaprosili za srečanje. Njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert je sicer dejal, da srečanja z njimi ni na urniku.