Življenje v ruski tajgi

Poplave na plano zbezale morilca, ki se je 24 let skrival pred roko pravice

R.T.
16. 8. 2019, 08.00
Posodobljeno: 16. 8. 2019, 08.20
Deli članek:

Poplave, ki so pred dvema mesecema prizadele Sibirijo, so puščavnika, samotarja in morilca prisilile, da je zapustil rusko tajgo, kjer se je skrival zadnjih 24 let.

VK.com
Nikolaj Nikolajevič

Ruske oblasti so več kot dve desetletji iskale danes 73-letnega Nikolaja Nikolajeviča, ki ga sumijo dveh poskusov umora. Kot poroča časnik Moskovsky komsomolet, se je Nikolajevič rodil leta 1946 nekje v Kaliningrajski regiji. Še v času Sovjetske zveze se je znašel v kehi, ko je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja kot paznik v zaporu umoril enega od zapornikov. V devetdesetih so ga iz zapora izpustili, nakar se je naselil v regiji Kemerovo, kjer je spoznal neko domačinko s hčerko in z njo začel razmerje.

Redno jo je pretepal, dokler ga ni novembra 1995 vrgla iz hiše. Ko ga ni želela vzeti nazaj, je njo in njeno šestletno hčerko brutalno napadel z nožem, nato je porezal še sebe. Vsi trije so se znašli v bolnišnici, a je sam nato pobegnil, za njim pa se je izgubila vsaka sled. Življenji mame in hčerke sta viseli na nitki, a sta na srečo preživeli, česar sam, kot je zdaj priznal, niti ni vedel. Bil je prepričan, da sta takrat umrli. 

Beg in nato znova beg 

VK.com
Nikolaj Nikolajevič

Nikolajevič je v strahu, da bi znova pristal v kehi, pred policijo pobegnil v gozd, nato pa se je ob reki Birjusa premikal naprej proti vzhodu, dokler ni dosegel regije Irkutsk, kjer je naslednja desetletja v ruski tajgi živel kot puščavnik. Zgradil si je skromno zavetišče ter se preživljal z lovom in ribolovom. Medtem je izgubil tudi nogo, a bi lahko tam mirno preživel do svoje smrti, če ga ne bi iz tajge pregnale letošnje poplave, zaradi katerih so morali z območja evakuirati več sto ljudi. Pristal je v bolnišnici v mestu Tulun, kjer je enemu od zdravnikov pokazal začasno osebno izkaznico, ki mu jo je pred leti priskrbel nek lovec. Zdravnik je stopil v stik s policijo in ugotovil, kdo se je znašel v njegovi ordinaciji. Maske so padle, v bolnišnico so prispeli organi pregona, Nikolajevič pa je vse skupaj priznal, poroča The Siberian Times.

Nikolajevič je zadnja dva meseca preživel v priporu, obtožen pa je dveh poskusov umora, vključno s poskusom umora mladoletne osebe. Ženska, ki je takrat preživela Nikolajevičev brutalen napad, je pred nekaj leti umrla naravne smrti, njena hčerka pa je še vedno živa.