Mesojedčeva pravica

Po pravico na Dunaj: Tožbo dobil, a še vedno ni vse rožnato

Boris Blaić / Dolenjski list
31. 5. 2019, 19.30
Deli članek:

Skoraj 10 let se je vlekla sodna kalvarija Silva Mesojedca, nekdanjega vodje vrtnega centra Kalia v Novem mestu, ki ga je delodajalec Semenarna Ljubljana leta 2011 odpustil iz krivdnih razlogov.

B.B.
Račun je najprej izstavil Semenarni Ljubljana, nato pa zavarovalnici.

Odvetnik je Mesojedcu izstavil nepričakovano visok račun, zaradi česar ga je ta zdaj prijavil koroški in slovenski odvetniški zbornici. 

Začelo se je s tatvino iz blagajne trgovine junija 2011. Ena oseba je zamotila blagajničarja, druga pa je iz blagajne vzela denar, kar so posnele tudi varnostne kamere. Trgovina je bila oškodovana za 460 evrov. Silvo Mesojedec je bil takrat na dopustu in o kraji so ga obvestili zaposleni, a ga je delodajalec čez dva tedna vseeno odpustil iz krivdnih razlogov, brez odpravnine in pravice do statusa na zavodu za zaposlovanje.

Sledila je tožba

Mesojedec je vložil tožbo na delovnem in socialnem sodišču, ki je leta 2012 presodilo, da je bila prekinitev delovnega razmerja nezakonita in da mora Semenarna oziroma Semfin, ki je tedaj za Semenarno opravljal celotno maloprodajo, Mesojedca znova zaposliti. Semenarna se je pritožila, po nekaj letih pravdanja se je Mesojedec le zaposlil v Semfinu, ki pa je bil takrat le še lupina, saj je v tistem času maloprodajo znova prenesel na Semenarno. Semfin je imel takrat že blokirane račune, Mesojedec, ki je bil edini zaposleni v podjetju, je tri leta dobival le plačilne liste, plače pa ne.

Odvetnik novo tožbo vložil prepozno

Na koncu je račun za 72.000 evrov izstavil Semenarni Ljubljana, ki ga je zavrnila, čeprav se je v pogodbi o prenosu delavcev zavezala, da bo v primeru nelikvidnosti Semfina prevzela vse njegove obveznosti. Mesojedec je vnovič vložil tožbo, a je odvetniška pisarna Šribar iz Krškega, ki jo je angažiral, njegov zahtevek vložila prepozno in napačno, tako da je znova ostal brez vsega. »Edino, kar mi je še preostalo, je bilo, da odškodninski zahtevek za odvetnikovo odgovornost izstavim njegovi zavarovalnici, to je Wiener Städtische,« je nadaljeval Mesojedec.

Zavarovalnica je njegov zahtevek zavrnila, med napornim iskanjem odvetnika, ki bi v Sloveniji želel prevzeti primer zoper zavarovalnico in posredno svojega kolega, pa je naletel na avstrijskega odvetnika dr. Janka Tischlerja, ki ima pisarni v Celovcu in na Jesenicah. »Ta mi je dejal, da našim sodiščem ne zaupa, zato mi je predlagal sodišče na Dunaju. Sploh nisem vedel, da je to mogoče, a zavarovalnica Wiener Städtische ima sedež v Avstriji, zato je sodišče prevzelo primer. Sojenje je potekalo po slovenski zakonodaji, sodišče pa nam je na koncu prisodilo 53.000 evrov odškodnine,« je povedal Mesojedec.

Prvostopenjska sodba je bila izrečena lani septembra, višje sodišče na Dunaju jo je letos februarja tudi potrdilo, tako da je postala pravnomočna. Zavarovalnica je dosojeni znesek že nakazala odvetniku Tischlerju.