Skrivnostne likvidacije

Trupla brez morilcev; nekateri nerešeni primeri

S.S.
19. 4. 2019, 06.50
Deli članek:

Z oprostilno sodbo Milku Noviču umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika ostaja nerazrešen. Jasno, da ni edini. Pobrskali smo po arhivih in izpostavili še nekatere odmevnejše primere, ki ostajajo odprti, omejili pa smo se zgolj na Ljubljano.

Arhiv Svet24
Grob Veselina Jovovića na ljubljanskih Žalah.

Po podatkih PU Ljubljana, ki obsegajo obdobje od leta 2004 do včerajšnjega dne, so policisti obravnavali skupno 59 umorov in 201 uboj, skupaj s poskusi. Nerešenih primerov je 14, od tega en umor. Mi smo iz analov sicer izbrskali nekatere starejše zgodbe, ki epilogov najbrž ne bodo nikoli dočakale.

V Latino baru umorili Vesa

Bilo je 3. junija 1998. Medijsko okronani kralj črnogorskega podzemlja je prišel v svoj omiljeni lokal Latino bar v ljubljanski Župančičevi jami, sedel za mizo s prijatelji, vrgel karte, kmalu zatem pa obležal v mlaki lastne krvi. Videza strelca, ki je 41-letnega Veselina Jovovića - Vesa večkrat zadel v glavo, ni znal natanko opisati nihče od gostov lokala, pa čeprav je kvartanje nekaj časa opazoval izza točilnega pulta. Naročil je pijačo, nato pa hladnokrvno potegnil pištolo in nekajkrat ustrelil. Niti to ni znano, ali je s kraja zločina s pajdašem, ki ga je čakal pred lokalom, pobegnil z jugom ali golfom. Morilec se je čudežno vdrl v tla. Nasilna smrt domnevnega kralja ljubljanskega podzemlja je kajpak rodila številne teorije o tem, kdo je likvidator, in vsake toliko se še vedno najde kak lokalni šerif, ki ve, kdo stoji za umorom, vendar na sodišču za to ni nihče nikoli odgovarjal.

Primer Litostrojska: kdo je umoril Bubija?

Več kot deset let je minilo, kar so 19. januarja 2009 v lastnem kletnem stanovanju na Litostrojski cesti v Šiški našli prerešetanega 28-letnega Mustafo Rastoderja. Eden od sosedov ga je še večer prej videl, kako je okoli bloka sprehajal psa, okoli ene ure pa se je domov vrnil v družbi neznanega moškega. Potem je po pričevanju soseda sam odšel v blok, zjutraj pa so ga našli mrtvega, pokritega z odejo in bundo na krvavem kavču. Vhodna vrata v stanovanje so bila odprta. Šest nabojev je Rastoderja, ki je bil med svojimi znan kot Bubi, zadelo v prsni koš, eden v levo stegno, iz neposredne bližine pa je strelec že hudo ranjeni žrtvi zadal usodna strela pod brado in v tilnik. Za umor oziroma uboj so večkrat sodili bratu Rastoderjeve partnerice, ki naj bi se Bubiju tako maščeval, ker je njegovo sestro in svojo soprogo zalagal s heroinom, vendar je bil naposled pravnomočno oproščen.

Notranje čistke kriminalnega podzemlja?

Devet let prej, 19. januarja 2000, se je 40-letni Premil Stojanović proti večeru vračal domov. Pred blokom na Brodarjevem trgu v Fužinah pa ga je pričakal neznanec in hladnokrvno likvidiral. Po večmesečni preiskavi, ki ni dala rezultatov, je policija razpisala celo nagrado v višini milijon takratnih tolarjev za koristne informacije, vendar morilec do danes ostaja neznan. Stojanović je bil sicer stari znanec policije, večkrat so ga obravnavali zaradi različnih kaznivih dejanj: izsiljevanj, izterjav, nasilništva, preprodaje mamil … Govori se, da je bil 40-letnik žrtev notranjih čistk ljubljanskega kriminalnega podzemlja. Žrtev mafijskega obračuna naj bi bil tudi 25-letni Zoran Nikolić, ki se je 2. avgusta 2001 okoli 22. ure udeležil boksarskega treninga v Hali Tivoli, po njem pa mrtev obležal na sedežih lastnega golfa. Nikoliću so takrat na koprskem okrožnem sodišču sodili zaradi vpletenosti v kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s preprodajo mamil, zato se je v javnosti razširila domneva, da je bila njegova nasilna smrt povezana s sodnim postopkom.