Zbežimo pred klopi

Mali črni krvosesi niso navdušeni na soncem

T.D.
18. 4. 2019, 21.00
Deli članek:

Nadvse zanimivo in poučno je dejstvo, da prav s pomočjo sonca precej uspešno ubežimo klopom. Zveni zapleteno? Pa je v resnici zelo preprosto.

Dreamstime
Ali ste vedeli, da klopi ne marajo sonca?

Ste kdaj razmišljali, kaj bi lahko imeli skupnega klopi in sonce? Ob začetku pomladi smo vsako leto znova v povezavi s klopi deležni svaril in najbolj črnih scenarijev. Tem se kakšen mesec ali dva pozneje pridružijo nič manj srhljiva svarila pred soncem. A zanimivo je zlasti to, da kolikor bolj se pustimo prestrašiti tej kampanji proti klopom, toliko bolj smo dojemljivi zanje. In kolikor bolj bežimo s sonca, toliko bolj smo – bolni.

Iglasti gozdovi in veseli ljudje

Klopi ne marajo sonca. Morda o tem še nikoli niste razmišljali, a če pomislite, v kakšnih predelih se najraje zadržujejo, podatek ni presenetljiv. Pa ne le to, klopi se tudi neradi zadržujejo v iglastih gozdovih. V njih neprijetno občutijo eterična olja iglavcev, ki so s svojim valovanjem precej blizu valovanju sončne svetlobe. In še več – če dovolite nekaj nematerialne miselnosti, ki presega moč razuma – klopi ne marajo niti sončnih, torej veselih, brezskrbnih, radostnih ljudi.

Imejte se radi in klopi bodo bežali od vas

Če si po napornem delovniku radi misli prevetrite v gozdu, ne bodite presenečeni, če se domov vrnete s klopom. Zato ne smete pozabiti na primerno zaščito. Nadenite si ustrezno obleko, se že med potjo redno pregledujte in klope sproti odstranjujte, po potrebi uporabite repelent (ta ukrep v resnici spada med manj nujne, saj boste izjemno težko našli takšnega, ki bo učinkoval stoodstotno), se po prihodu domov oprhajte in natančno preglejte vse dele telesa. No, tudi pri tej zadnji točki si lahko znova pomagate s soncem. Obleke res ni treba prati po vsakem sprehodu v naravi, jo je pa vsekakor dobro temeljito posončiti – torej postaviti na sonce. Če so na njej klopi, bodo hitro pobegnili z nje v kakšen temačen kotiček. Ob tako skrbnem in ljubečem odnosu do sebe in svojih najbližjih boste le stežka gostili klopa. Ta si namreč vzame čas in poišče zase najprivlačnejši kotiček na vašem telesu. Čeprav boste domov prinesli klopa, je torej precej verjetno, da se do prihoda domov še ne bo prisesal.